Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić i Zaev u telefonskom razgovoru dogovorili spuštanje tenzija

vucic zaev

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev obavili su, kako je saopšteno, “dug i otvoren” razgovor u kojem je postignuta saglasnost o pet tačaka, a prva predviđa da će se eventualne nesuglasice dvije zemlje rješavati dijalogom.

To je saopšteno iz kabineta predsjednika Srbije, a kako se dodaje Vučić i Zaev dogovorili su da će “obje zemlje u skladu sa međunarodnim propisima štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji”, navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice državnika i dodaje da će intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou.

Dvije zemlje će podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Dvojica državnika postigla su dogovor i da će se obje zemlje zajednički boriti za očuvanje i unaprjeđenje prijateljskih odnosa građana Srbije i Makedonije, kao i da će uložiti još veće napore za unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

Pet tačaka iz dogovora Vučića i Zaeva:

  • Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
  • Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unaprjeđenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unaprjeđenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dve zemlje.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Tokom dana su se oglasili i zamjenik makedonskog premijera i predsjednica Vlade Srbije.

Bujar Osmani, koji je zadužen za evropske poslove u makedonskoj vladi, rekao je da „ohrabruju izjave Srbije o normalizaciji odnosa“, kao i da „Makedonija sama šalje pozitivne signale u tom smjeru“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je konkretan razlog povlačenja osoblja ambasade Srbije iz Makedonije bio “obavještajno dejstvo” i da je za nju trenutno najvažnije kako će se Makedonija dalje ponašati po pitanju članstva Kosova u UNESCO.

“Premijer (Makedonije Zoran) Zaev je meni u Trstu jasno i nedvosmisleno rekao da će se oni suzdržati za glasanje o ulasku Kosova u UNESCO. Ja ga držim za riječ. Meni to je važno – da kolege iz regiona drže svoju riječ”, rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je kazala da je Srbija mnogo puta, na više načina, pokazala da je fleksibilna i tolerantna.

Premijerka je rekla da će ići na neformalni sastanak predsjednika vlada zemlja Zapadnog Balkana posvećen regionalnim integracijama, koji će biti održan u subotu, 26. avgusta, u albanskom gradu Draču.

Evropska komisija pozvala je prethodno Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno riješe sporna pitanja poslije povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju.

Portparol Evropske komisije rekao je za BIRN da je diplomatski incident “bilateralno pitanje dvije zemlje koje Evropska unija pažljivo prati”.

“Očekujemo da obje strane iskažu uzdržanost, i to pitanje rješavaju mirno, u duhu dobrosusjednih odnosa”, navela je Komisija.

Dizanje, pa supštanje tenzija

Podsjećamo, Srbija je u nedjelju cjelokupno osoblje svog diplomatskog predstavništva u Skoplju povukla u Beograd na konsultacije.

U prvom trenutku se nije znao razlog za takav potez, a onda je, u prvoj reakciji, premijerka Ana Brnabić u ponedjeljak izjavila da je o odluci o povlačenju osoblja razgovarala s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsjednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari”, rekla je Ana Brnabić u ponedeljak.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je potom da će dio osoblja biti vraćen u Skoplje do kraja nedjelje, a da će ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić biti vraćena poslije konačnih konsultacija u Srbiji.

Nešto kasnije oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su, kako je naveo, nadležni organi Srbije pružili dokaze o “veoma ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Vučić je novinarima tada rekao i da je za takvu odluku bilo nekoliko razloga ali da su “nadležni organi” ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom djelovanju.

U danima novog zatezanja odnosa Beograda i Skoplja, potegnuto je i pitanje prijema Kosova u UNESCO.

Šef diplomatije Dačić, tako je najavio da bi ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO i Srbija mogla da promijeni stav po pitanju imena Makedonije. (Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).

Vlada Makedonije u ponedjeljak uvečer je saopštila da je posvećena izgradnji doborusjedskih odnosa sa Srbijom i „pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire“.

“U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire”, navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.

U odvojenom saopštenju, Vlada Makedonije poručila je da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesco imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU.

Nakon toga, Vlada Makedonije se više nije oglašavala o novom sporu sa Srbijom.

„Šta je bilo ovo s Makedonijom?“

Spor Srbije i Makedonije tema je i najnovije kolumne Teofila Pančića „Šta je bilo ovo s Makedonijom?“

„Nakon iznenadnog i ni na koji ozbiljan način objašnjenog dramatizovanja situacije i javnosti ionako neshvatljivog dizanja tenzija sa susjedom s kojim Srbija ima vrlo malo objektivnih problema, a veoma mnogo bliskosti na svakom mogućem nivou, uslijedila su isto tako zagonetna uvjeravanja da će sve biti u redu i da će se stvari polako vratiti u normalu“, piše Tefil Pančić.