Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić kaže da je duplo gledaniji od Zelenskog: “Prilazili su da mi čestitaju”

vucic-ss

Vučić ističe da će se upravo zbog toga insistirati da se što brže riješi kosovski čvor i da po tom pitanju Srbiji nimalo neće biti lako

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda izazvao pažnju zato što je drugačiji i da su mu poslije silaska s govornice prilazili šefovi misija i čestitali. Tvrdi da se radi o šefovima misija nekih od najvećih zemalja svijeta.

On se složio s procjenama da je njegov govor na službenom kanalu UN-a bio duplo gledaniji od obraćanja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

“Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što se neko ko je mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja svijeta da mi čestitaju. Oni su izašli iz sale da bi došli da me sačekaju u dijelu iza govornice, kuda su me vodili, da dođu da kažu da ovo nisu čuli u posljednjih 10 godina.

I na hrabrosti i na svemu drugom. A ja sam samo govorio ono što mislim”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u New Yorku, prenosi N1.

Dodaje da misli da je tim govorom učinjeno nešto dobro za Srbiju jer “smo strasnije, a vrlo argumentirano branili našu poziciju i svakome pokazali da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju zato što su oni veliki, a mi mali”.

Vučić je istaknuo da smo poslije govora “podigli našu cijenu” i pokazali da se možemo boriti za svoje stavove.

Prema njegovim riječima, njegov govor je pokvario narativ jedinstva za teritorijalni integritet jer je podsjetio na “stvari kojih se mnogi ne bi sjećali tako rado” kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta.

Vučić ističe da će se upravo zbog toga insistirati da se što brže riješi kosovski čvor i da po tom pitanju Srbiji nimalo neće biti lako.

“Mislim da dovoljno dobro poznajem odnose u međunarodnoj zajednici i uspio sam, rekavši sve, da to ostane bez javne kritike jer je pažljivo biran kontekst, pažljivo birane riječi u kojima ne možete negirati činjenice. Ja sam iznosio činjenice, ne političke stavove. Neki su mnogo sretni, neke od najvećih zemalja svijeta su mnogo sretne. A neki nisu sretni. Moje je da radim u interesu Srbije i građana Srbije”, napomenuo je Vučić.