Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Ključ mira je u razgovoru sa Bošnjacima

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na nedavnom sastanku sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federicom Mogherini branio i interese Republike Srpske i BiH.

Vučić kaže da mu smeta situacija u BiH, gdje je do sada jedan narod bio krivac, a sada se govori da svi treba da se smire, iako su neki imali teže poteze po mir.

“Mislim da je ključ mira u razgovoru sa Bošnjacima. Ići ću u Sarajevo, šta da radim… Bolje da sto godina pričamo nego da jedan dan ratujemo. “Radićemo i čuvaćemo mir” – naglasio je premijer Srbije, odgovarajući na pitanje da li može da obeća da će sačuvati mir.”.

On je za Televiziju “Pink” rekao da postoji jasna nestabilnost u više zemalja zapadnog Balkana, da je u Makedoniji teška situacija i da mu smeta miješanje Prištine i Tirane.

Premijer Srbije pozvao je večeras EU, SAD, Rusiju i Kinu da reaguju na najavu Prištine da će formirati vojsku Kosova, jer će tako region ući u ozbiljnu destabilizaciju.

Vučić je rekao da predstoji turbulentan period, jer Albanci najavljuju Formiranje vojsku Kosova, suprotno čak i njihovom ustavu.

On je naveo da Srbi na Kosovu treba da budu bez straha.

“Mislim da su me dobro razumeli. Dalje neću više da govorim”, rekao je Vučić, navodeći da Srbija više nikome neće dozvoliti da ubija i protjeruje Srbe.

On je dodao da će se vrlo brzo u Rusiji sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali nije htio pominjati detalje.

Vučić je rekao da svi žele da Srbija ima manju snagu i da nekome ne odgovara da bude snažna, slobodna i nezavisna, te dodao da misli na ambasadore, ali da se manje miješa Istok.

Vučić, koji je i kandidat SNS-a za predsjednika Srbije, poručio je večeras da je njegov zadatak da se bori za interese ove zemlje, dodavši da će izborna kampanja biti teška i da nikada nije nipodoštavao političke protivnike.