Predsjednik Srbije

Vučić komentarisao presudu Stanišiću i Simatoviću

Prema njegovim riječima, sud u Hagu je u predmetima Gotovina i Markač promijenio praksu u suđenju, da bi tu praksu poništio tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću i osudio ih

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Haški sud promijenio praksu kako bi osudio bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Franka Simatovića, te da je to slika i prilika djelovanja tribunala, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) jučer je prvostepeno osudio, u obnovljenom postupku, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Franka Simatovića na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu.

Prema njegovim riječima, sud u Hagu je u predmetima Gotovina i Markač promijenio praksu u suđenju, da bi tu praksu poništio tokom suđenja Stanišiću i Simatoviću i osudio ih.

“Mi sve to treba da razumijemo, šta je bila namjera i shvatimo poruku koju su poslali. Da razumijemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom bila je takva da ne mogu da je razumijem”, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese i da bude dio Evrope i svijeta.