Globus

Pariz

Vučić ljubomoran na Thacija: Ko je njega stavio da sjedi tu

11/11/2018

Raspored sjedenja svjetskih lidera na ceremoniji obolježavanja završetka Prvog svjetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo srbijanske delegacije predvođene predsjednikom Vučićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom rasporeda sjedenja šefova država i vlada na cemeroniji u Parizu, da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje, ponosa svog naroda i predstavlja na najbolji mogući način Srbiju, te spriječi da bude isključena iz svijeta, iako, kako kaže, “ponekad ima knedlu u grlu”.

Raspored sjedenja svjetskih lidera na ceremoniji obolježavanja završetka Prvog svjetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo srbijanske delegacije predvođene predsjednikom Vučićem.

Prema pisanju srbijanskih medija, raspored sjedenja bio je skandalozan, ponajviše zbog toga što se predsjednik Kosova Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merke i predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Diplomatski predstavnici Srbije tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su prenijeli, Tači dobio centralno mjesto, uz najmoćnije svjetske lidere i pobjednike u Prvom svetkom ratu, dok je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, bio daleko iza najvažnijih gostiju.

Na pitanje novinara kako komentira da su neki lideri regiona bili među najmoćnijom petoricom svijeta na svečanosti, Vučić je ogorčeno rekao da je Hašim Tači imao najbolju poziciju od svih iz regiona.

– Predsjednica Hrvatske da je stajala tamo, mogao bih da razumijem, jer to ima veze sa azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svjetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj… – rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je ocijenio da to “ni blizu nije izraz odnosa snaga”, te objasnio:

– Doći će predsjednik Francuske Emannuel Makron (Macron) u Beograd, a sumnjam da će ići u Prištinu. Predsjednik Rusije doći će u Beograd, a teško da će ikada ići u Prištinu. Angela Merkel ponovo će doći u Beograd, a nisam siguran da će u isto vrijeme doći u Prištinu. Pogledajte nivoe investicija i sve drugo – objasnio je on.

Što je neko ovako postupio, prema njegovim riječima nije imalo nikakve veze sa azbučnim redom.

– Kod mene su bili predstavnici Latvije. Ali, da pravim tamo skandal nije bilo ni mjesta niti ima smisla. Imali smo važne i dobre razgovore, obavili dobar posao za našu zemlju – kazao je on dodajući da sumja šta se desilo, ali da ne želi da to javno govori.

Ta njegova sumnja, kako kaže, bez ikakve greške bi pogodila šta se stvarno dogodilo.

– Možete misliti šta je neko mislio kada je Tačija stavio iza Putina, sa kojim se rukovao. Iza leđa je Putinu došao Tači i pružio ruku, a tek kada je šef ruske države shvato ko je taj čovjek okrenuo se drugima – objasnio je Vučić i dodao:

– Ili ćete da budete dio svijeta ili ćete sami da se isključite, ja da isključum Srbiju zbog njhovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg naroda i predstavljam ih na najbolji mogući način – poručio je on.

Rekao je da predsjedniku Makronu želi dobru posjetu Srbiji i pozvao građane da ga dočekaju na najblji mogući način i pokažu srpsko gostoprimstvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.