predsjednik srbije

Vučić na velikom mitingu u Beogradu poslao poruke Sarajevu i Zagrebu

aleksandar vucic – miting

Predsjednik Srbije na večerašnjem skupu u Beogradu poručio kako će praviti bolje odnose sa BiH i Hrvatskom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na večerašnjem mitingu “Budućnost Srbije” u centru Beograda, poručio je okupljenjima kako je riječ o “nacionalnoj konsolidaciji i rehabilitaciji”, te kako će zvanični Beograd graditi bolje odnose sa Sarajevom i Zagrebom.

“Pokazali ste da nepoštujete samo one koji bi Srbiji da prijete, da je ruše. Ja večeras o onima koji su politički protivnici neću reći nijednu riječ, govoriću o Srbiji i budućnosti”, istakao je on desecima hiljada okupljenih.

Zahvalio se svima koji su došli iz Srbije, sa Kosova, „našem narodu iz Republike Srpske“, sa Sandžaka, iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske…

„Pokazali smo da u ma koliko država da živimo da jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa ne može niko da uništi… I mi isto brinemo kada ima problema Šamcu, Doboju, Herceg-Novom. Poštujemo teritorijalni integritet država, ali imamo pravo da čuvamo i branimo identitet i ćirilično pismo.“

“Riječ je o našoj nacionalnoj konsolidaciji i rehabilitaciji. Iako imamo bezbroj problema, jedan najveći, moramo da učimo od onih koji su sačuvali svoje nacije kroz najteža vremena”, dodao je on, napomenuvši kasnije kako Srbija ne želi nijedan rat u 21. vijeku, da je zadatak svih da čuvaju mir, da su Srbi imali najviše ratova u 21. vijeku…”

Vučić je kazao, kada je riječ o dijalogu sa Prištinom, da “možete da prijetite i vršite pritisak koliko hoćete, nema razgovora dok se ne ukinu takse”.

“Glava je skupa, ali je jedna stvar skuplja, a to je obraz… Izliječili smo Srbiju koja je bila na ivici ambisa, a vi ste vjerovali u to”, poručio je on.

„Hoćemo da napravimo jedinstveni bukvar i jedinstvenu čitanku za svu srpsku djecu, bez obzira koja im je zemlja matična. Time se ujedinjujemo, a nikoga ne ugrožavamo“, poručio je lider Srbije koji je naveo kako želi „da učimo od onih koji su uspjeli da sačuvaju svoj jezik, pismo i kulturu, poput Nijemaca, koji su prošli teška vremena, ali i danas su među najmoćnijima u svijetu“.

Dodao je kako postoji bezbroj nacionalnih problema i veliki pritisci, ali, čuvajući jezik, pismo i kulturu, kako su učinili Nijemci, „iako mi nismo tako veliki, mali smo brojčano, ali smo dovoljno ponosni da smo svjesni izazova koji su pred nama“.

„Znam da me niste birali da biste slušali ono što volite, već da radim ono što je najteže, ali i da bi Srbija živjela bolje, a građani imali budućnost“, poručio je Vučić okupljenima.

On je dodao kako je danas dobio važno pismo od ljudi iz Volkswagena.

„Hoću da kažem da je Srbija i dalje u igri i dalje se takmičimo i dalje se borimo“, rekao je.

“Srbija će brzinom rakete da ide naprijed. Razgovaraćemo, ali nemojte da pomislite da ćemo da dozvolimo protjerivanje našeg naroda sa vjekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji. Moraćemo da gradimo mnogo bolje odnose sa BiH i Hrvatskom.”

“Srbija će imati snagu da čuva svoje nebo, ne treba nam ničija pomoć, jačaćemo svoje snage iz godine u godinu. Naš najvažniji cilj su nove fabrike i investicije, naš cilj je zaposlena Srbija i zadovoljni građani, naš cilj nisu sukobi. Sve nas je manje, džaba nam stručnjaci ako nemamo djece, molim vas da to razumijete – bez djece nema budućnosti.”

Miting „Budućnost Srbije“ počeo je večeras oko 18:30 sati u Beogradu ispred Doma Narodne skupštine Srbije, intoniranjem himne „Bože pravde“, prenosi agencija Beta.

Ispred bine postavljene na Trgu Nikole Pašića u prvim redovima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica Parlamenta Maja Gojković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri Vlade Srbije, poslanici i predstavnici Srpske liste sa Kosova.