Vučić: Ne živimo pored Bošnjaka, već s njima

vucic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina da ne vraća Srbiju i njene građane u prošlost “u kojoj su svi stradali i koja je za sve bolna”, dodavši kako je danas Srbija zemlja u kojoj se ne prave razlike među građanima bez obzira na naciju i veru.

“Siguran sam da nijedan policajac i nijedan vojnik ne pravi razliku među građanima zbog nacionalne pripadnosti, siguran sam da se tako ponašaju i svi državni organi, i u tome je bogatstvo Srbije”, poručio je Vučić odgovarajući zastupniku Ugljaninu, koji je u parlamentu Srbije zatražio lustraciju zbog otmice u Sjeverinu, javio je Tanjug.

Srbijanski premijer osvrnuo se i na pitanje odgovornosti Srbije za događaje u Srebrenici, istaknuvši kako presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu Srbija nije proglašena krivom.

“Točno je da sve što se događalo u Srebrenici uvijek bilo, rekao bih, tema najoštrije osude svakog normalnog i racionalnog čovjeka”, kazao je Vučić.

Zamolio je Ugljanina da se ne vraća stalno u prošlost “u kojoj smo svi veoma postradali, a srpski narod posebno”.

“Znate koliko usijanih glava ima i u Srbiji i u BiH, ali upravo zato treba da govorite vi, i zato sam vam jednim dijelom zahvalan, s poštovanjem o vojsci i policiji, jer sam siguran da oni danas bez ikakve razlike štite sve građane Srbije, i rekao bih ta da vrsta normalnosti donosi nama stabilnost”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da vjeruje da Bošnjaci u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Beogradu, Novom Sadu ili bilo gdje drugo osjećaju slobodno, kao građani Srbije, i da vjeruju državnim organima.

“Molim vas da kao narodni poslanik pokažete veće povjerenje i vjeru u nadležne organe i siguran sam da će onda i ostali, i Bošnjaci koji imaju povjerenje u neke druge političare, moći dobiti tu vrstu uvjerenosti i sigurnosti, jasnog saznanja i spoznaje da su svoji na svome, da žive u svojoj zemlji i kući i da nikakvu razliku ne pravimo među onima koji su Srbi, Bošnjaci, ili Mađari, jer je svima zajednička otadžbina Srbija”, zaključio je Vučić.

Lider SDA Sandžaka zatražio je ranije danas u parlamentu od budućeg ministra obrane da provede lustraciju unutar Vojske Srbije protiv ljudi koji su odgovorni za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i za granatiranje Bošnjaka u Priboju.

“Naša zemlja je odlukom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije spriječila genocid u Srebrenici i nije uhitila počinitelje zlodjela. Sve ovo je veliki teret koji nas opterećuje kao građane. Očekujem da će Đorđević imati snage i sposobnosti da pokrene postupke da se rasvijetle zločinci “, izjavio je Ugljanin, misleći na Zorana Đorđevića, čiji izbor za novog ministra obrane Srbije je podržao.