Globus

Vučić: Neizostavno riješiti sva otvorena pitanja u regiji

05/10/2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je kako sva otvorena pitanja u regiji moraju biti riješena što hitnije, jer Srbiju, kako je kazao, čeka budućnost puna izazova zbog čega mora nastaviti razvijati institucije i jaka demokratska prava i slobode, javlja Tanjug.

“Neizostavno moramo riješiti sva otvorena bilateralna pitanja, kako bismo mogli proizvesti održivu stabilnost na Balkanu”, poručio je Vučić sudionicima regionalne konferencije “Balkanska ruta i izbjeglička kriza – što organizacije civilnog društvo mogu da učine? Sto očekivati od nacionalnih vlada i EU? “.

Vučić je priopćio kako je od početka godine kroz Srbiju prošlo 172 402 migranta, i kako je to u odnosu na 2014. godinu, kada ih je bilo oko 23 000, za 7.4 posto više.

On je naglasio kako je Srbija u migrantskoj krizi pokazala humano i solidarno lice, kako je pružila ruku svakom i pomogla koliko je mogla, te poručio kako nikada neće prihvatiti politiku mržnje prema tim ljudima i nikada neće dozvoliti skupove protiv njih.

Vučić je poručio i kako se Srbija neće svađati sa onima koji dižu ograde i žice i kao nije sretan kada vidi da se nacionalizam koristi za izbornu kampanju, navodeći kako je ključ i odgovor za migrantske krizu da se unutar EU povede sveobuhvatan dijalog.

Srbija, prema njegovim riječima, mora imati osobni politički identitet, jer kako je kazao “ako sami sebe ne poštujemo, neće nas ni drugi poštovati”.

Dodao je kako je val izbjeglica najveći izazov za politiku migracija, ali ne i posljednji, te je poručio kako je budućnost u suradnji, a ne u ogradama i žicama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.