Vučić: Nekome smeta što više nismo džak za udaranje

vucic2223

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nalazi u ozbiljnoj i teškoj situaciji i da neko spolja pokušava da je destabilizuje.

“Nekome očigledno smeta što više nismo džak za udaranje i što više nismo zemlja koja propada i bankrotira. Brine me što sve manje toga zavisi od nas”, rekao je Vučić za “Večernje novosti”.

On kaže da mu nije jasno zašto je odjednom pokrenuto pitanje “Trepče”, kao da je tajming odabran, osim ako neko ne želi destabilizaciju.

“Ne vjerujem da su Albanci ovo mogli da sprovedu sami, a da neko na to nije blagonaklono pogledao”, rekao je Vučić, dodajući da misli na cijelu međunarodnu zajednicu, gdje svi ćute i nemaju šta da kažu.

Na pitanje da li je Srbija poslije briselskog zahtjeva da preda imovinu Albancima na Kosovu “udarila u zid” na putu ka EU, Vučić je rekao da ne može da govori na takav način i da vjeruje da je u politici kompromis moguć, ali da je tačno da je Srbija u teškoj situaciji.

“Gledaćemo da nastavimo razgovore, ako možemo. Niko ne može da vam kaže da je sve zakucano. Ali oko `Trepče` ni na šta ne možemo da pristanemo. Nadamo se i verujem da niko neće pokušati da primeni silu u slučaju `Trepče`. U slučaju da pokuša, ta njihova sila će biti nedovoljna”, rekao je Vučić.

On je naveo da niko ne treba da pomisli da će biti jednostavno i lako tući srpski narod, jer, kako kaže, to vrijeme prošlo.

“Prihvatamo bezbroj kompromisa i nikog nećemo da diramo, ali uništenje i progon srpskog naroda nećemo dozvliti”, rekao je Vučić.

Govoreći o odnosu sa Rusijom, Vučić kaže da je ruski premijer Dmitrij Medvedev dobro došao kad god bude želio da dođe u posjetu Srbiji.

On je rekao da ne vjeruje u spekulacije da je Medvedev otkazao posjetu Srbiji, jer navodno srpska strana nije udovoljila svim ruskim zahtjevima oko pripreme dolaska.

Vučić ističe da EU ne pita Srbiju kada sa Rusijom ugovara gasovod “Sjeverni tok 2”, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da jeste na evropskom putu.

On je najavio da će večeras sa kineskim ambasadorom u Nišu potpisati protokol, kojim Srbija i Kina ukidaju vize za građane svojih država.

Što se tiče predsjedničkih izbora u Srbiji, Vučić smatra da će Zapad imati više svojih kandidata, ali da on vjeruje u pobjedu srpskog naroda na tim izborima.