Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uvijek ima ali...

Vučić: Nisam pristalica nametnutih odluka, pijetet prema srebreničkim žrtvama

aleksandar-vucic

Važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose, ustvrdio je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije pristalica nametnutih odluka komentarišući odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

„Nametnute odluke nikada nikome nisu donijele dobro, donijele su samo podjele“, rekao je Vučić u subotu, a prenosi RSE.

On je dodao da još nije dobio analizu ove odluke od domaćih pravnih eksperata.

„Važno da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtvama i da kažem da je važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose“, poručio je Vučić upitan da komentariše odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko).

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).