Globus

Vučić: Nisam računao na to da me bh. policija neće zaštititi

13/07/2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za njemački konzervativni dnevnik “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), povodom napada u Srebrenici, da neće promijeniti svoju politiku i da se mora stvoriti zajednička budućnost za sve, pa i njegove napadače.

“Moramo stvoriti zajedničku budućnost za sve, pa i za ljude koji su me napali”, izjavio je Vučić za FAZ, koji je na prvoj strani pod naslovom “Nastavljam politiku pomirenja, uprkos napadu” objavio tu izjavu, prenosi nemački radio Deutsche Welle.

“Neću promijeniti svoju politiku, moja ruka je i dalje ispružena. Moramo da mislimo na budućnost i da stvorimo osnovu za bolji život Bošnjaka i Srba”, rekao je Vučić i dodao kako ga je incident još više uvjerio da se svi napori moraju uložiti u pomirenje.

Osim toga, Vučić je iznio optužbe na račun bosanskohercegovacke policije.

“Slutio sam da će me izviždati, računao sam i sa uvredama, ali nisam računao sa tim da ću biti izložen organizovanom napadu, a da me bosanska policija neće zaštititi”, rekao je Vučić.

On je pojasnio da je srpska delegacija sumnjala u to da će policija BiH dovoljno dobro obaviti posao, pa je tražila da zaštitu preuzme policija Republike Srpske.

“Najprije su nam to obećali, a tek nekoliko sati uoči početka komemoracije rekli su nam da policija Republike Srpske ne smije da stupi na tlo Memorijalnog centra”, rekao je Vučić koji je govorio o pripremljenom i organizovanom napadu.

“Morao bih da budem i slijep i glup ako to ne bih vidio”, rekao je Vučić, ali nije želio da govori o mogućim napadačima prije kraja istrage, već je spomenuo da oni nisu bili iz Srebrenice već iz drugih krajeva Bosne, prenosi DW Vučićevu izjavu za FAZ.

Taj dnevnik komentariše da je Vučićeva odluka da dode u Srebrenicu bila hrabra.

“Na prvi pogled činilo se da se hrabrost ne isplati. Situacija je mogla da izmakne kontroli, atmosfera u Bosni je bila podgrijana, jer je nekoliko dana ranije Rusija kao zaštitnica Srbije u Savjetu bezbjednosti vetom spriječila donošenje rezolucije u kojoj se Srebrenica označavala kao što jeste – genocid”, komentariše FAZ.

List dodaje i da su mnogi bosanski muslimani mišljenja da se Vučić lično založio da Rusija uloži veto, kako bi spriječio rezoluciju koja bi sadržala riječ genocid.

“Međutim, mukotrpna diskusija o toj riječi odvodi na stranputicu, jer mnogim političarima koji insistiraju na njoj nije stalo do toga da budu pravedni prema prošlosti već žele da igraju svoje igrice moći u sadašnjosti“”, navodi FAZ.

Vučić ne bi trebalo da se obeshrabri, put do pomirenja na Balkanu je trnovit, ali je jedini ispravan, zaključuje FAZ u svom komentaru, prenosi DW.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.