Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić o davanju srpskog pasoša bivšoj premijerki Tajlanda: Ne vidim da je to problem

vucic1122

Predsjednik Srbije je kazao i da ne može da govori o konkretnim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju davanja srpskog pasoša

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za potpunu liberalizaciju davanja srpskog pasoša, a povodom toga što je bivša premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra, koja je u svojoj zemlju osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije, postala državljanka Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju”, rekao je Vučić novinarima.

On je kazao i da ne može da govori o konkretnim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju davanja pasoša Srbije.

Vlada Srbije je ranije saopštila da državljanstvo te zemlje može dobiti i stranac “čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Srbiju”.

S pasošem Srbije, Shinawatra će moći putovati u više od 100 zemalja bez vize, uključujući i većinu zemalja članica Evropske unije.

S Tajlanda je odbjegla 2017. godine, nekoliko dana prije nego što je osuđena na zatvorsku kaznu zbog korupcije. Navodno je preko Dubaija otišla u London, gdje trenutno živi njen brat Thaksin Shinawatra, biznismen i nekadašnji premijer Tajlanda.

Oboje su izabrani za premijera te države, ali su svrgnuti u državnim udarima 2006. i 2014. godine.

Thaksin je podnio zahtjev za državljanstvo Crne Gore koje mu je dodijeljeno 2009. godine.