Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić odbio doći na svečanost jer je odbijeno dvoje novinara

vucic

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbio je u utorak sudjelovati na obilježavanju dana sigurnosno informativne agencije (BIA) jer dvoje novinara, unatoč akreditacijama, nije dobilo odobrenje da prati tu svečanost.

Nakon što je dvoje novinara objavilo na Twitteru da im je onemogućen ulazak i izvještavanje sa svečanosti jer, navodno, “ne postoje sigurnosni uvjeti”, iz Vučićeva ureda priopćeno je kako “pravo na izvještavanje i slobodu informiranja nikome ne može biti uskraćeno”.

Navodi se kako predsjednik “zahtijeva od državnih tijela Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i jamče”.

“Predstavnici državnih tijela ne smiju se ponašati bahato i neodgovorno poput mnogih političkih vođa koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja”, poručio je Vučić.

Novinarki Mreže za istraživanje korupcije i kriminala (KRIK) Vesni Radivojević i novinaru Politike Dušanu Teleskoviću danas nije omogućeno da prate svečanost obilježavanja dana BIA, na kojoj je ranije najavljeno da će govoriti šef BIA-e Bratislav Gašić i predsjednik Vučić.

Od Vučića je ubrzo po priopćenju na društvenim mrežama zatraženo da objasni koji su to “sigurnosni razlozi” i tko je i kada pravio procjene na temelju kojih je novinarima uskraćeno da prate svečanost u BiA.

Dan BIA obilježava se u povodu odluke ministarstva unutarnjih djela Kraljevine Srbije da 17. listopda 1899. utemelji odjel za povjerljive policijske poslove.