Globus

Obratio se naciji

Vučić odustaje od policijskog sata, za nerede optužio “vanjske faktore”

08/07/2020

Pozvao je ljude da ne izlaze na demonstracije

Predsjednik Srbije i danas se ponovo obratio naciji, a povodom sinoćnjih velikih demonstracija koji su održani u centru Beogradu.

– Policija se ponašala dosljedno. Policija je tek reagirala kada su huligani ušli u zgradu Skupštine. Sinoć smo bili svjedoci najbrutalnijeg nasilja – rekao je Vučić nazivajući sinoćnje proteste političkim skupom.

Kazao je i da je “bilo uplitanja i vanjskih faktora”.

– Policija je preuzela stvari u svoje ruke. Rastjerala one ljude koji su bili nasilni.Pet policijskih automobila je zapaljeno. Jedan policajac ima frakturu lobanje – istakao je Vučić.

Pokazao je i fotografije povrijeđenih policajaca.

– Bio sam upravu kad sam govorio kakvi će pritisci iz vana biti na našu zemlju. Ja razumijem političke frustracije, ali niko nema pravo da ugrožava živote policajaca. Nikome nećemo dozvoliti da uništi mir u Srbiji – rekao je Vučić.

Ponovio je i da su “druga lica sa područja bivše Jugoslavije” učestvovali u napadima na policiju.

– O tome ćemo upoznati naše komšije u regionu. Otkud oni ovdje? Šta im je namjera? Da li stvarno misle da mogu srušiti jednu državu na ovakav način? Neće nas uplašiti stvarnim nasiljem koji su pravili – kazao je.

Pozvao je ljude da ne izlaze na demonstracije.

– Ja u Pariz putujem sutra, a ne večeras. Ne plašim se demonstracija. Danas nam je drugi najgori dan po visini broja zaraženih. Imamo 11 preminulih i 118 lica na respiratoru. Beograd je najveći problem. Molim ljude da se ponašaju odgovorno – rekao je srbijanski predsjednik.

Vučić je pred kraj obraćanja nagovijestio da je moguće da ipak ne bude uspostavljen policijski sat. Prema tome, to znači da će izgleda ipak popustiti zahtjevima demonstranata.

“Sutra će vjerovatno donijeti odluku da se mjere pooštre, ali da ne bude policijskog sata”, rekao je Vučić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.