Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Vučić otkazao posjetu Briselu i razgovore s dužnosnicma SAD-a

13/06/2016

Srbijanski premijer i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić otkazao je posjetu Briselu 21. juba, kao i dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima u povodu odlaska u SAD 23. juna prvim izravnim letom Air Serbie na liniji Beograd – New York, objavio je u ponedjeljak list Politika pozivajući se na dobro obaviještene izvore bliske premijeru.

“I posjetu Briselu i odlazak u SAD odavno su zakazani i detaljno isplanirani, tako da je otkazivanje putovanja u Brisel i susreta u New Yorku veliko iznenađenje, s potencijalno dalekosežnim političkim posljedicama”, navodi Politika.

I srbijanska javna televizija objavila je vijesti o otkazivanju posjeta Briselu i da se tokom boravka u SAD Vučić ipak neće susresti s američkim dužnosnicima, prenosi Hina.

“Posjet Americi nije bilateralni već je Vučić gost na prvom letu i tijekom boravka tamo trebao je održati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima, ali je te susrete otkazao”, navodi RTS pozivajući se na izvore u vladi.

Politika piše da u subotu nije uspjela od Vučića ili ljudi iz njegova ureda dobiti potvrdu tih informacija.

“U odsustvu takve potvrde, krajnje je nezahvalno spekulirati o razlozima odustajanja od važnih susreta s čelnicima EU i SAD-a”, navodi Politika, naglašavajući da se “sve zbiva u krajnje delikatnom političkom trenutku, poslije izvanrednih parlamentarnih izbora i dok zemlja još nema vladu, a javnost čak ni jasnu predstavu o tome koje će točno stranke ući u sastav nove vlade”.

Prema informacijama Politike, Vučić je odluku o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim dužnosnicima donio tijekom vikenda “poslije telefonskih kontakata s najvišim predstavnicima Evropske unije”.

“Tokom tih pristojnih, ali i krajnje suzdržanih razgovora, zapadni sugovornici obaviješteni su da Vučić neće ići u Brisel sve dok se ne formira vlada Srbije, ma tko da je formira”, navodi Politika.

Vučić je ranije najavio da će vlada biti formirana prije 16. juna i posjeta kineskog predsjednika Xi Jipinga, ali je u međuvremenu taj rok pomaknuo kako se proces formiranja vlade ne bi podudario s posjetom visokog gosta iz Kine. Potvrdio je da će vlada svakako biti formirana u prvoj trećini zakonskog roka koji teče od prošle sedmice, kad je konstituiran parlament Srbije.

Istodobno, iz Vučićeva ureda je za ponedjeljak poslijepodne najavljen njegov zajednički sastanak s američkim ambasadorom Kylom Scottom i šefom Misije EU-a u Srbiji, britanskim diplomatom Michaelom Davenportom.

U najavi nisu navedene teme razgovora, ali sastanak se održava nekoliko dana pošto je Evropska komisija odbacila navode provladinog tablioda Informer da su ambasadori Scott i Davenport navodni pokrovitelji zavjere protiv vlade i Vučića.

Informer je Scotta i Davenporta optužio da su umiješani u pokušaj radikalizacije prosvjeda zbog smjena u Radio-televiziji Vojvodine i zbog neovlaštenog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, dijelu grada uz desnu obalu Save gdje je planiran projekt Beograd na vodi, koji je vlada u Beogradu proglasila projektom nacionalnog značaja i javnog interesa.

Beograd na vodi zajednički je projekt s firmom za nekretnine iz Abu Dhabija, vrijedan više od tri milijarde dolara, a od samog početka prate ga kontroverze i dovodi se u pitanje njegova transparentnost.

Komentari