Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić: Ovo je moj posljednji mandat

Beograd: Aleksandar Vučić obratio se javnosti o pregovorima s Kosovom
21, November, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the nation from the building of the General Secretariat of the President of the Republic regarding the latest situation related to Kosovo and Metohija and negotiations on license plates. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 21, novembar, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom najnovije situacije vezane za Kosovo i Metohiju i pregovore o registarskim tablicama. Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

“Ne bih davao bolje ocjene, da to opisujem u superlativima, ali uspjeli smo sačuvati financijsku stabilnost, našu ekonomiju, da imamo rast između 2.3 i 2.5 posto, da podignemo plaće i penzije najviše u Evropi… Samo jedna zemlja u Evropi može se usporediti s nama”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je godišnju medijsku konferenciju. Najavio je da ovo njegov posljednji mandat te da neće mijenjati Ustav.

“Postoje ljudi koji znaju da je njihova zemlja važnija od lidera i političkih partija. Najkraće moguće ću pokušati podnijeti izvještaj građanima što se dogodilo u 2022. i što očekujemo u 2023. godini. Želim kazati da smo 2022. završili tako da ne možemo biti nezadovoljni.

Ne bih davao bolje ocjene, da to opisujem u superlativima, ali uspjeli smo sačuvati financijsku stabilnost, našu ekonomiju, da imamo rast između 2.3 i 2.5 posto, da podignemo plaće i penzije najviše u Evropi… Samo jedna zemlja u Evropi može se usporediti s nama”, rekao je Vučić.

“Sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke partije. Moj posao je biti na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću činiti na najbolji mogući način usprkos teškim prilikama s kojima se suočavamo”, nastavio je Vučić. Zatim je rekao da je srpska stopa javnog duga u prvih pet u Europi i da je to ogroman uspjeh.

“Govorim ovo jer nije moguće izvući nijedan parametar u ekonomiji i reći to je dovoljno, morate imati u vidu deset parametara da biste mogli izvoditi zaključke. Imamo historijski najnižu stopu nezaposlenosti, nikada nije bila 8.9. Tečaj dinara je čvrst kao stijena od 2012. godine, između 117 i 118 dinara bez ikakvih promjena”, kazao je i dodao da Srbija ima 62 posto ukupnih zapadnih investicija na Zapadnom Balkanu.

“2022. stvorili smo 60 milijardi, ali to nije dovoljno, neću se smiriti dok ne dođemo do 100 milijardi, a onda će preuzeti neko drugi. Našu zemlju smo podigli s koljena”, zaključio je Vučić, istaknuvši da su “u posljednjih deset godina sačuvali Srbiju od rata, sukoba i nestabilnosti”.