Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Vučić pisao po tabli, objašnjavao je “ko sve napada Srbiju”

vucic ploca
Foto: Screenshot

Vučić je na ploči nacrtao mapu, kako je rekao, rata i napada koji se, dodao je, vode protiv njega

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na Happy TV-u da je cilj svega što netko iz inostranstva govori i radi, a “navodno je u vezi s izborima i stanjem demokracije u Srbiji”, slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Za vođenje hibridnog rata, odnosno, kako je rekao, “rata drugačijim sredstvima”, optužio je strane službe, nevladine organizacije, kao i domaće i strane medije.

“Imam materijale koje su dvije strane pripremile za svoja ministarstva vanjskih poslova gdje se kaže da je Srbija problem jer ne priznaje Kosovo, tolerantna je prema (Miloradu) Dodiku i ona je poligon s kojeg se ruski mediji mogu obratiti“, rekao je Vučić i dodao da se u nastavku kaže da se moraju boriti protiv toga ne bi li urušili povjerenje naroda u Aleksandra Vučića i vlast, prenosi N1 Beograd.

Vučić pisao po ploči

Vučić je na ploči nacrtao mapu, kako je rekao, rata i napada koji se, dodao je, vode protiv njega.

U tom ratu artiljerija su mediji, a rat se financira iz inostranstva. Vode ga velike sile koje imaju novac i regionalne zemlje koje imaju interese, rekao je Vučić.

“Potrebna vam je prevlast u zraku, to je novac. Potrebna vam je pješadija – to je stanje na terenu. Potrebna vam je artiljerija, to su mediji“, crtao je Vučić gledateljima.

Prema njegovim riječima, novac dolazi s tri strane – iz velikih sila, iz regionalnih zemalja koje imaju interes da utječu na slabljenje Srbije te iz različitih političkih krugova i nevladinih organizacija.

Precizirao je da, kada govori o nevladinom sektoru, ne misli na organizacije poput Freedom House, već na “Rockefellere i sve ostale fondove koje financiraju razne zelene agende“.

“Pješadija ide na sljedeći način – naoružavanje Albanaca, razoružavanje Srba i djelovanje na političke stranke u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji, kako na srpske, tako i na albanske“, rekao je Vučić.

“Lažu da su izbori namješteni”

Ipak, ističe, najvažniji su tenkovi i artiljerija, a to su, prema njegovim riječima, mediji, koje je optužio da “danima lažu kako će Srbija napasti nekoga i kako su izbori lažirani”.

“Imate artiljerijsku paljbu, tuci po Vučiću svaki dan. A što mislite zašto? Napadaju me jer čuvam i štitim Srbiju. E onda morate i u centralnoj Srbiji naći ove medije koji će to isto raditi“, rekao je.

Prema Vučićevim riječima, hibridni rat podrazumijeva da na Kosovu postoje mediji koje plaća Zapad kako bi kriminalizirali Srbe.

“Imate od Zapada plaćene medije na Kosovu koji kriminaliziraju srpski narod, Kurti razara sve, otima dinar, hapsi, a onda oni kažu niste zaštitili Srbe, a onda tobože od Srba s Kosova stiže pitanje jesam li ja pristao na dinar. Onda ja po cijeli dan odgovaram na besmislena pitanja, tako se vodi hibridni rat“, rekao je Vučić.

Time je aludirao na portal Kossev i njegovu glavnu urednicu Tatjanu Lazarević, koja je gostujući na N1 upitala Vučića je li se prošlog ljeta u Briselu razgovaralo o ukidanju dinara na Kosovu.

Nabrojao ko ga napada

Kada su u pitanju strani mediji, u kojima se, kako kaže, vodi kampanja protiv njega, naveo je britanski The Guardian kojeg je nazvao “kriminalnim listom i dnom“.

Spomenuo je i njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, navodeći da je taj list objavio da Vučić fasciniran onim što je Azerbejdžan uradio u Nagorno-Karabahu pojačava vojsku.

“Na čemu je to zasnovano? Ni na čemu. Oni svi to rade zajedno ne bi li rušili Srbiju“, ponovio je Vučić.

Spomenuo je i američkog predsjednika Joea Bidena, kao i njemački tabloid Bild.

“Za građane Srbije je bitno da znaju. Sva ova hajka koja se protiv Srbije provodi u inozemstvu, poput dna kakav je Guardian, do toga kada Biden da izjavu, koji je uvijek dobro pripremljen, iako ljudi svašta o njemu pričaju, i kaže da vjeruju da će ako puste da Ukrajina izgubi od Rusije, umjesto da kaže što će biti s Baltikom, on kaže Balkanom.

Svakom se dogodi da pogriješi, ali sljedećeg dana u Bildu izađe moja slika s Putinom i kaže: Je li na ovo Biden mislio? I navode je li to dokaz da će Vučić izazvati rat na Balkanu. A u tekstu ništa“, rekao je predsjednik Srbije.