Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Pozivam Srbe da nikada više ne dignu ruku na Bošnjake

vucic beograd nakon potocara1

“Pozivam Srbe i sve ostale građane Srbije da ponosno i uzdignuta čela, onako kako sam i ja danas koračao odajući počast, da nikad nigdje ne pokažu mržnju prema našim komšijama i prijateljima Bošnjacima, da niko ne digne ruku na njih jer sa njima moramo živjeti zajedno u budućnosti i oni će tu ruku prihvatiti”, rekao je Vučić nakon vanredne sjednice Vlade Srbije u svom obraćanju medijima nakon povratka iz Potočara, dodavši da je dosta bilo mržnje i bijesa.

[pull_quote_right]Na pitanje da li se slaže da je u pitanju pokušaj atentata Vučić je odgovorio da “nije mislio da su htjeli da ga vode na ručak ili večeru”[/pull_quote_right]

“Bakiru Izetbegoviću nikada u Srbiji neće ništa da se dogodi loše. Sačekaćemo ga u narodnoj nošnji, sa pogačom i solju”, rekao je Vučić i dodao da će se sa Izetbegovićem čuti za nekoliko dana.

Suljagić: Ovo je mogla uraditi samo plaćenička pogan

“Predvodio sam delegaciju naše zemlje u Srebrenici. Zamoljen sam od domaćina da ne govorim na tom skupu. Poštovao sam to, bio veoma pristojan, čak i srdačno dočekan od strane žrtava i od majki ubijenih, pa i od gospodina Durakovića. Sve vrijeme smo se trudili i ponašali dostojanstevno i predstavljali svoju zemlju, onako kako bih volio da smo umjeli uvijek Srbiju da predstavljamo.

“Kada sam dolazio, nije bilo problema. Kada smo izlazili, grupa navijača jednog fudbalskog kluba iz Srbije počela je da me vrijeđa i dobacuje pogrdne riječi. Nakon što sam položio cvijeće, uz povike Allahu ekber, ubij Vučića počeo je napad. Nisam htio da se sklanjam. Vjerovatno sam ja bio kriv jer sam htio čak da pitam ljude zašto to radite, zašto me napadate, ja sam taj koji vam je pružio ruku, koji želi mir… ali nije tu više bilo kraja.”

[pull_quote_right]Moja ruka prema Bošnjacima ostaje ispružena i ja ću nastaviti sa tom politikom[/pull_quote_right]

“Napad je bio dobro pripremljen. Sretan sam što to nisu oragnizovale porodice žrtava. Čuo sam i ljude i muslimane koji su govorili napadačima, nemojte, zašto to radite. Ima snimaka koje niste uspjeli da vidite. Naši automobili su polupani osim ovog jednog blindiranog. Pogođen sam kamenom u usnu, ništa strašno, naočale su mi pale slomile su se, pa vas sada ne vidim baš najbolje”, kazao je Vučić okupljenim novinarima u Beogradu i nastavio:

“Izražavam žal zbog ovoga, žao mi je što neki ljudi nisu prepoznali moju namjeru da gradimo prijateljstvo i mir između Srba i Bošnjaka… Moja ruka prema Bošnjacima ostaje ispružena i ja ću nastaviti sa tom politikom i uvijek ću biti spreman da razgovaram o tome kako da probleme prevazilazimo. Većina bošnjačkog naroda se ne slaže s onim što su pokušali da urade. To nije bio incident, to je bio organizovani napad”.

Duraković za BHT1: Naše pomirenje sa komšijama Srbima nema alternativu

Čedomir Jovanović o napadu na premijera Srbije u Potočarima

Na pitanje da li se slaže da je u pitanju pokušaj atentata Vučić je odgovorio da “nije mislio da su htjeli da ga vode na ručak ili večeru”.

Na pitanje da li misli da je prekršio bezbjednosne protokole, Vučić je odgovorio:

“Da, mislim da sam prekršio, ali da nisam, onda biste pitali što nisam otišao. I da sam izgubio glavu ja bih bio kriv.”

Oglasio se i ambasador Slovenije u BiH koji je demantovao da je u Potočarima napadnut predsjednik Slovenije Borut Pahor!