BiH

Genocid u Srebrenici jedan od najsramotnijih događaja u novijoj historiji čovječanstva

11/07/2015

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u poruci u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici poručio da je genocid u Srebrenici jedan od najsramotnijih događaja u novijoj historiji čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Nadamo se i molimo da prestanu tragedije koje doživljavaju djeca u Siriji, Iraku, Jemenu, Palestini, Egiptu, Libiji, Afganistanu, Somaliji i Africi[/pull_quote_right]

“Budite sigurni, patnje koje ste vi tada proživjeli, i mi smo ovdje isto, zbog očaja što smo tako daleko od vas, osjetili u srcima. Vrlo dobro znam kako je Turska tada pokušavala učiniti nešto kako bi vam bar malo olakšala bol, zacijelila vam rane i izvršila svoju ljudsku i moralnu odgovornost. Danas imamo odgovornost da bez zaboravljanja prošlosti naučimo lekcije iz prošlosti i da gradimo budućnost zasnovanu na miru kako se slične tragedije ne bi više dešavale. Naravno da se neki ožiljci ne mogu obrisati, neke boli se ne mogu zaboraviti, ne mogu se vratiti mladi ljudi, ali moramo se čvrsto nadati i gledati u budućnost sa stavom koji veliča solidarnost i suživot”, rekao je Erdogan.

Izrazio je zahvalnost svima koji su do sada dali doprinos i pomogli u postizanju napretka kako bi bili kažnjeni odgovorni za genocid u Srebrenici.

Na kraju je istakao kako se genocid i patnje iz Srebrenice ne bi trebale više dešavati u nekim drugim mjestima u svijetu.

“Nadamo se i molimo da prestanu tragedije koje doživljavaju djeca u Siriji, Iraku, Jemenu, Palestini, Egiptu, Libiji, Afganistanu, Somaliji i Africi”, poručio je turski predsjednik.

Istakao je kako je potrebno graditi svijet u kojem se djeca mogu u miru igrati sa svojim vršnjacima.

“Sanjamo o svijetu u kojem se dijete igra na plaži, svijetu u kojem dijete mirno spava u majčinom krilu i svijetu u kojem djecu ne ubijaju nego u kojem se djeca igraju sa prijateljima. Bez sumnje, u tom smislu veliku odgovornost imaju zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kao i međunarodne i regionalne sile”, rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao kako je Turska do sada činila velike napore kako bi se u BiH ali u drugim zemljama Balkana osigurali stabilnost i povjerenje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.