Globus

predsjednik srbije

Vučić pozvao osiguranje da demonstrantima ubuduće dozvole da rade što žele

11/08/2019

Najavio da ubuduće neće biti osiguranja ispred zgrade niti ograde, već da će samo biti djevojke iz osiguranja koje će upozoravati na eventualno kršenje zakona, te izrazio nadu da se makar njih neće napadati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da su pripadnici osiguranja Predsjedništva reagirali u skladu sa zakonom i uz primjenu minimalne sile prilikom jučerašnjeg protesta “Jedan od pet miliona” i apelirao na njih da demonstrantima ubuduće dozvole da rade šta god žele, osim da upadnu u samu zgradu.

Na konferenciji za novinare u Predsjedništvu, Vučić je rekao da su svi ljudi iz osiguranja pripadnici Vojske Srbije i da tu nije bilo nijednog pripadnika privatnog osiguranja, prenijeli su beogradski mediji.

On je pozvao pripadnike vojske i policije da “ne poštuju striktno zakon” i ubuduće dozvole sudionicima protesta sve što žele, osim da uđu u samu zgradu jer će tada biti prinuđeni da reagiraju po zakonu.

Također je najavio da ubuduće neće biti osiguranja ispred zgrade niti ograde, već da će samo biti djevojke iz osiguranja koje će upozoravati na eventualno kršenje zakona, te izrazio nadu da se makar njih neće napadati.

Podsjećamo, tokom protesta “1 od 5 miliona” u subotu u Beogradu dogodio se incident, kada je tročlano izaslanstvo pokušalo da ukloni ogradu ispred Predsjedništva Srbije kako bi ostavilo spisak zahtijeva za fer izbore.

Prema pisanju beogradskih medija, izaslanstvu je to bilo onemogućeno pa su okupljeni pokušali da uklone ogradu, na što je reagiralo brojno osiguranje u civilu kako bi spriječili uklanjanje ograde, zbog čega je došlo do međusobnog guranja. Navedeno je također da je jedan od članova protesta završio u Urgentnom centru.

Nakon kraćeg vremena izaslanstvu protesta ipak je bilo dozvoljeno da dođe do zgrade Predsjedništva i na ulazu ostavi dokument – spisak od 42 zahtijeva za fer izbore.

Vučić je rekao da je u šetnji tokom protesta bilo između 356 i 384 ljudi, a da je ispred Predsjedništva bilo izmeđ 225 i 228 demonstranata, kao i da su na njegovo iznenađenje u većem broju bila prisutna i “maloljetna romska djeca”.

On je naveo da su pripadnici osiguranja tolerirali sve njihove aktivnosti kao što je šaranje prozora ili bacanje rolni toalet papira.

Inače, osam mjeseci, svake subote, građani glavnog grada Srbije okupljaju se u centru Beograda na antivladinim protestima.

Sudionici i organizatori “1 od 5 miliona”, u najkraćem, traže da se osiguraju uvjeti za fer i ravnopravne izbore, da se omogući nezavisnost rada kontrolnih tijela, kao i da se stvore uvjeti za povratak opozicije u parlament a da se njihovi stavovi čuju na državnoj Radio televiziji Srbije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.