Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić preuzeo ruske helikoptere vrijedne 25 miliona eura, pa citirao Tita

vucic – helikopter

Vojska Srbije je danas dobila dva vojno-transportna helikoptera Mi-17B-5 iz Ruske Federacije, vrijedna 25 miliona i 349 hiljada eura, prva nakon 36 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Tehnički mandatar Vlade Srbije Aleksandar Vućić je rekao da snažnija srpska ekonomija može jačati srpsku vojsku i da će to biti trend u narednom periodu.

“Prije kraja godine ćemo vidjeti da popravimo položaj pripadnika Vojske, da imaju nešto veća primanja. Sa druge strane, što se lovačke avijacije tiče, tu nam je kritična situacija i tu ćemo prije svega u narednom periodu popravljati stvari”, rekao je Vučić u izjavi novinarima na aerodromu Nikola Tesla.

On je najavio da će Vojska Srbije biti sve opremljenija i modernija.

“U ovakvim savremenim okolnostima, mi moramo da vodimo računa o bezbijednosti naše zemlje. Srbija vodi miroljubivu politiku. Neki mi se smiju kada parafraziram Josipa Broza Tita, koji je govorio ‘živimo i radimo kao da nikada rata neće da bude, ali smo uvijek spremni da svoju zemlju branimo, sačuvamo’. Kao što vidite, naše kapacitete borbene gotovosti svakodnevno unapređujemo”, rekao je Vučić.

On je dodao da novac koji je odvojen za helikoptere predstavlja veliki novac za budžet Srbije.

Komandant vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije general Ranko Živak je naveo da je danas istorijski dan za VS, jer poslije više decenija se ukazala prilika da se prisustvuje isporuci vojnih helikoptera, koji su za vojsku jako značajni sa aspekta kapaciteta koji su potrebni za izvršavanje svakodnevnih zadataka.

“Naši projektovani transportni kapaciteti do sada, projektovani na osnovu redovnih potreba i za potrebe veće pomoći civilnim strukturama, iznose osam helikoptera. Mi imamo šest transportnih helikoptera, koji su na zalasku karijere, imaju 35, 36 godina. Sada ćemo ih zamijeniti sa dva nova. Oni će doprinijeti transportu za potrebe naše zemlje, ali isto tako i za podršku mirovnim operacijama”, rekao je general Živak.