Globus

Zna li šta priča

Vučić protiv sankcija, on želi dogovore: Razumio sam nekoliko važnih stvari

23/10/2021

Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara, ustvrdio je Vučić ne precizirajući razloge promjene raspoloženja kod gosta iz BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je, nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kako dok je on na čelu Srbije neće se pristati na sankcije protiv entiteta Republike Srpske ili Dodika.

Vučić je naveo kako je večeras od onoga što mu je prenio Dodik razumio nekoliko važnih stvari, prenosi N1.

“Dodik je kazao da ne postoji hir RS da pravi probleme bilo gdje i bilo kome. Za mene je važna poruka Dodika da, ukoliko bi se riješili problemi, da je spreman da razgovara i da institucije rade bez problema. To lišava sve one koji kažu da su Dodik i RS krivi – da im uzima argument. Rekao sam da je veoma važno, bez obzira što dođe hiljadu pogrda iz Sarajeva, da razgovaramo sa Bošnjacima. Da se ostavimo snova u kojima jedni pobjeđuju nad drugima. Mi pobjeđujemo samo dok razgovaramo”, poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je otkrio kako je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine prenio nekoliko “važnih poruka” od ljudi iz Evrope i svijeta.

“Rekao sam mu i šta mislim. Spreman sam da ponovo dođem u Banjaluku i da pokažemo da RS nije izvor problema nego da smo svi spremni razgovarati”, ustvrdio je Vučić.

Na kraju Aleksandar Vučić je imao poruku za sve one koji razmišljaju o sankcijama protiv Dodika i entiteta Republika Srpska.

“Želim kazati da ćemo se apsolutno suprotstaviti bilo kakvim sankcijama koje bi neko donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj i Dodika. Ne želim reći upozoravamo, jer ne možemo upozoravati, ali molimo ih da dijalogom rješavamo probleme. Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara. A sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku o sankcijama. Neće biti nikakve blokade na Drini dok sam ja predsjednik”.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.