Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Samo napredna i ugledna Srbija može da zaštiti Srbe sa Kosova

vucic

Premijer Srbije Alekasandar Vučić završio je jednodnevnu posjetu opštinama na sjeveru Kosova stranačkim mitingom njegove Srpske napredne stranke (SNS) u prepunoj sportskoj sali u Zubinom Potoku odakle je poručio kako vidi da “Srbi s Kosova znaju šta je najbolje za Srbiju, jer samo napredna i ugledna Srbija može zaštititi Srbe na Kosovu”, javlja Anadolu Agency.

U obraćanju u Zubinom Potoku, Vučić je rekao kako dijalog koji se vodi u Briselu sa kosovskom Vladom nije nimalo lak, ali da Srbija mora da vodi mudru politiku i da ne ulazi u nepotrebne sukobe.

“Za nas je potrebna mudra politika, da razgovaramo sa Albancima, ali da uvijek znamo šta je to što štitimo, šta je to što je naše, šta je to od čega nikada ne odustajemo”, kazao je Vučić.

Obećao je da će Beograd da se bori za Srbe na Kosovu, kao i za sve ostale građane Srbije, istakavši da “mudrom politikom Srbi nisu dobili epitet genocidnog naroda za narednih 200 godina”, te da Kosovo nije postalo članica UNESCO-a.

Osvrćući se na rano jutros bačenu bombu ispred hale u kojoj je održan miting u Zubinom Potoku, srbijanski premijer i predsednik SNS-a je poručio da će se boriti i za Srbe koji su to učinili.

“Posle bombe i posle rafala, ne pominjemo nijedno ime, zato što hoćemo ujedinjenu Srbiju”, kazao je Vučić, završivši obraćanje porukom da “Kosovo živi u Srbiji”.

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin je kazao da se stidi zbog bačene bombe te je naglasio da nikada više ne smije da “ide metak Srbina na Srbina”.

Šef Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije Marko Đurić je istakao da Srbija ne smije da okrene leđa ni istoku ni zapadu i da svi treba da se bore za Srbiju i da “pokažu kako kuca srce Srbije”.

Poljoprivrednik iz Zebice, kosovska opština Novo Brdo, Dragan Vasić je zamolio premijera Srbije da svakoga dana barem jednom pomisli na Srbe sa Kosova.

“Ako danas odemo, to nije zato što smo poraženi, nego će to biti naša predaja”, kazao je Vasić.

Na mitingu SNS-a u Zubinom Potoku govorili su i predsednik privremenog organa opštine Zubin Potok Stevan Vulović i lider Srpske narodne partije Nenad Popović.

Premijer Srbije Alekasandar Vučić je tokom jednodnevne posjete sjevernom dijelu Kosova, odnosno opštinama sa srpskom većinom, obišao flotaciju kombinata Trepča u Leposaviću, manastir Banjska, jezero Gezivode, kao i Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici.

Posjeta je upriličena dok se u Srbiji odvija izborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 24. april.

U delegaciji sa Vučićem su bili i brojni ministri iz Vlade Srbije, ali i srpski ministri iz Vlade Kosova. Cijela posjeta je protekla uz jake mjere obezbjeđenja.