Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Samo s regionom možemo da idemo naprijed

vucic

Mi moramo da razumijemo da samo zajedno s regionom možemo da idemo naprijed, sami ne možemo nigdje, rekao je Vučić novinarima nakon ispraćaja četvoro biciklista iz Srbije i Turske koji su od Stambol kapije u Beogradu krenuli do Beogradske kapije u Istanbulu, a povodom njegove posete Turskoj 7. maja.

On je rekao da Srbija želi zajedničko tržište sa zemljama regiona, bez obzira na to što prema planu Evropske unije, možda postane članica EU prije nekih drugih zemalja u regionu.

“Nama je izvoz u Bosnu i Hercegovinu značajno veći nego u mnoge evropske zemlje, u Crnu Goru sedamsto i nešto miliona eura, znate li koliko porodica živi i radi ovde zbog toga”, naveo je.

Prema njegovim riječima, građani Srbije moraju da nauče da gledaju kroz prozor, a ne da budemo sami sebi dovoljni.

“Jer kad god smo bili sami sebi dovoljni bez razumijevanja onoga što se zbiva u okruženju i svijetu, stradali bismo i to bi završilo s teškim posljedicama za našu zemlju i to je ono što ne smije da se ponovi”, dodao je.

Upitan da li ima nade za poboljšanje odnosa Srbije s Hrvatskom, a nakon što je Vlada Srbije kao recipročnu mjeru uvela zabranu ulaska u zemlju ministru odbrane Hrvatske Damiru Krstičević, poslije zabrane Vlade Hrvatske ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, on je rekao da ima.

“Ovo izgleda, smiju nam se svi u svijetu. Mi ćemo da gledamo da nešto uradimo, iako ne mislim da smo mi za bilo šta krivi”, dodao je.

Predsjednik Srbije je ponovio da je izbor Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i njeno prijateljstvo s Turskom, Rusijom i Kinom. Kako je objasnio, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ostaće vojno neutralna i sačuvaće mir i stabilnost u regionu.

Vučić je rekao i da će se u naredna dva, tri dana znati da li će dobiti poziv za inauguraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Mi imamo dobre, odlične odnose s Rusijom i želimo da imamo još bolje. U narednim danima, 3. ili 4. znaćemo da li idem u Rusiju”, dodao je.

On je ponovio da Priština neće formirati Zajednicu srpskih opština, oni to pričaju tek da “ispune formu”, ali da će Beograd pokušati da nađe riješenje za pitanje Kosova i Metohije.