Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić se ne slaže sa zvaničnom verzijom priče, tvrdi da zna ko je “završio” Prigožina i Wagner

aleksandar vucic
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell/ Arhiva
Aleksandar Vučić

Iako je zvanična verzija da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odigrao ključnu ulogu u sprječavanju krvoprolića u Rusiji, Vučić smatra da mu se daje previše zasluga

Situacija u Rusiji riješena je zahvaljujući snažnoj reakciji predsjednika te države Vladimira Putina, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući pokušaj pobune plaćeničke grupe Wagner i njenog lidera Jevgenija Prigožina protiv ruske vojske i zvanične Rusije.

Srbija nikada ni u jednoj zemlji neće podržati puč i vojni prevrat, rekao je Vučić u intervjuu za televiziju Pink.

Iako je zvanična verzija da je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odigrao ključnu ulogu u sprječavanju krvoprolića u Rusiji, Vučić smatra da mu se daje previše zasluga.

“Putin je svojim stavom i ličnošću uspio da završi. Svaka čast Lukašenku ali to je završio jučer Putin. Velika šteta je nanesena ali to je završeno zahvaljujući veoma snažnoj, decidnoj reakciji Putina”, ocijenio je predsjednik Srbije.

Vučić je također rekao da je greška Rusije bila što je država dala veliku moć grupi Wagner, uz komentar da “čim daš veću moć nekome taj pomisli da sve može”.

Na pitanje kako bi se slabljenje predsjednika Vladimira Putina odrazilo na Srbiju, Vučić je rekao da bi o tome mogao svašta da govori ali da neće. Objasnio je da ne želi da ima navijački pristup kada su u pitanju međunarodni odnosi.

“Rusija je u ratu, Kina je veoma moćna, divan nam je prijatelj, nikad nas nije uslovljava, ali da li zaista mislite da možemo da preživimo ako se svaki dan borimo protiv zapada“, rekao je predsjednik Srbije.​