Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić šokirao Srbiju: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade Srbije

brnabic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Anu Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare istakao da Brnabićeva posjeduje stručne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsjednika Vlade.

“Uvjeren sam da će da radi vrijedno. Vjerujem da će pokazati poštovanje prema političkim strankama od kojih očekuje podršku i da će zajedno sa svim ostalim ministrima raditi na boljitku i napretku za našu Srbiju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije.

Vučić je dodao da je odluku o predlaganju Brnabićeve za mandatara donio u skladu sa interesima Srbije, proklamovanim ciljevima Srbije i idejom da se radom i energijom nastave dobri rezultati za zemlju i njene građane.

On je poručio da je u narednom periodu važno obezbijediti dalje jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici “kako na zapadu tako i na istoku, kako na putu evrointegracija, što ostaje strateški cilj Srbije, tako i u odnosima sa Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama, ali i drugim državama i narodima širom sveta”.

“Srbija mora da još više popravi sliku o sebi. Srbija svoju nezavisnost i suverenost ne mora nikome da dokazuje, ali čini mi se da zaslužuje još bolje mjesto i da građani Srbije mogu da budu još ponosniji”, rekao je Vučić.

On je poželio Vladi Srbije dobar rad, da se bore i da rade još više i jače i da sačuvaju disciplinu i odgovornost i poručio da mora nastaviti jačanje fiskalne odgovornosti, sačuvati punu disciplinu u trošenju novca i doprinijeti daljem smanjenju nezaposlenosti.

“Smatram da je neophodno da se obezbijedi kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi politiku iz godine u godinu i gde se politika menja svake godine, kako se nekome dopadne”, rekao je Vučić.

On je najavio da će uz novog premijera ostati “kostur Vlade” ali da će biti promjena.

Vučić je poručio da izbor Brnabićeve za kandidata za premijera “nije poraz ni za Srpsku naprednu stranku /SNS/, niti za bilo koga drugog”, već ideja da se pronađe najbolje rješenje, a da će Socijalistička partija Srbije, iako je SNS dominantnija na osnovu povjerenja građana na izborima, imati značajniju ulogu u vladi.

Ana Brnabić /42/ je 2016. godine u Vladu Aleksandra Vučića ušla kao nestranačka ličnost i prva je javno deklarisana gej osoba u Vladi Srbije.

Posjeduje master diplomu /MBA/ sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu da bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije “Kontinental vind Srbija”, gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona evra u vjetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj /NALED/ 2006. godine.