Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Srbija spremna s BiH graditi najbolje odnose

vucic2

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, s kojim se danas u Beogradu sastao ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić, rekao je da će novoj Vladi Srbije prioritet biti unapređenje saradnje sa BiH i da je Srbija spremna i treba sa BiH graditi najbolje moguće odnose.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, rekao je i da su daleko veće šanse za razvoj ekonomskih odnosa kada su politički odnosi dobri, a poruke koje političari šalju odgovorne i svima razumljive.

Dodao je da Srbija nikada neće propustiti priliku da razvija odnose sa BiH u svim oblastima i u interesu obje države i njihovih naroda.

Ambasador Mirkić je podsjetio na razgovore i zaključke o putnim koridorima na prvoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade R. Srbije i istakao da bi bilo veoma važno da Srbija i BiH zajednički kandidiraju projekte za željeznički i drumski koridor na predstojećoj Pariškoj konferenciji.

Ambasador je zamolio Vučića da podstakne sve nadležne u institucijama Srbije da ubrzaju provođenje sporazuma koji su potpisani s BiH. Dodao je da postoji veoma širok pravni okvir za unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima i taj potencijal treba više i bolje iskoristiti.

Kao dobar primjer naveo je saradnju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine R. Srbije kada je riječ o prekograničnoj zaštiti i upravljanju resursima rijeke Drine.

Sagovornici su se složili da u oblasti namjenske industrije treba ohrabriti subjekte da što prije otklone preostale smetnje saradnji i ubrzaju proces rada, saopćeno je.