Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Suđenje Stanišiću i Simatoviću skandal “par excellence”

vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je ponovno suđenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju za zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini skandal “par excellence”, javlja Anadolu Agency.

On je rekao da se njima sudi “jer političke gazde tribunala nisu zadovoljne prethodnom presudom”, kojom su oslobođeni.

“To je sramota za međunarodno pravo. Oni su ponovo vraćeni posle 14 godina. Tu pravde nema”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da Haški tribunal to radi Srbiji, misleći da Srbija ne sme da “digne glas”.

“To dovoljno govori o Haškom tribunalu, a ne mislim da naročito pozitivno govori”, rekao je Vučić.

Svjedok tvrdi da je Jovicu Stanišića vidio u Kninu

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić (66) i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki (67) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1995. godine.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015., ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.