Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Topovi su utihnuli, ali opasnost još postoji

vucic zvizdic (3)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu, na sastanku sa omladinom Evropske narodne partije (ENP), da su u regionu Zapadnog Balkana “topovi utihnuli”, ali da i dalje postoji opasnost i da je zato važno očuvati mir i stabilnost u regionu.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu, prije svega “putu očuvanja mira i stabilnosti u regionu”, što je, prema njegovim riječima, ključno za ekonomski razvoj zemalja zapadnog Balkana, kako bi pokušala da mlade zadrže u svojim zemljama.

“Nadam se da ćemo napraviti ekonomsku uniju, da naši kamioni ne bi čekali granicama, da bismo omogućili brži rast svim zemljama zapadnog Balkana”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

On je kazao da se uvijek govori o potrebi saradnje bivših jugoslovenskih republika, ali da je potrebno tu saradnju proširiti i na Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

“Mi smo mali i imamo iste probleme”, rekao je Vučić i ocijenio da je neophodno raditi na ekonomskom napretku, jer bez mogućnosti da zadrže mlade ljude, države neće preživjeti.

On je dodao da članice ENP jer imaju najveću odgovornost, jer su na vlasti u mnogim zemljama Evrope i da vjeruje da će uz razumjevanje opasnosti koje postoje, države Evrope uspjeti da ih preduprijede i da izgrade jaču Evropu u kojoj će biti i Zapadni Balkan, čiji će motor razvoja biti Srbija.

Predsjednik omladine ENP Andrijanos Đanou rekao je da su u Srbiju došli kao porodica i partneri.

“Ovdje smo da komentarišemo progres. Ovom regionu su potrebni mir i stabilnost, ali i progres. Zadovoljni smo vašim napretkom”, rekao je Đanou.

Ministarica evropskih integracija Jadranka Joksimović rekla je da bi voljela da članovi ENP češće dolaze u Srbiju, jer je jedina zemlja u regionu gdje je na vlasti partija iz evropskog narodnog bloka.

Ona je rekla da evropski put Srbije ima i uspone i padove i da je to proces koji je ponekad frustrijajući, ali da te frustracije vlast dijeli sa evropskim partnerima i da se trudi da ne zamara građane.

Vučić je u razgovoru s delegacijom rekao da ga je sramota što ne zna mađarski i albanski, jezike manjina u Srbiji.