Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija iz beograda

Vučić tvrdi da je to “političko iživljavanje nad Srbima”: Na Kosovu zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici

vucic (1)

Prije nego je Rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici izglasana, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici izglasao je danas Kosovski parlament.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 zastupnika, niko nije bio protiv niti suzdržan. Prije glasanja o Rezoluciji parlament su napustili zastupnici Srpske liste.

Deset srpskih zastupnika napustilo je sjednicu kada je zastupnik iz bošnjačke zajednice Bahri Šabani uzeo riječ da argumentira Nacrt rezolucije, javljaju kosovski mediji.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici zastupnici parlamenta Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasovali i usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem Rezolucije Kosovo se pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog zločina.

Prije nego je Rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici izglasana, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je da očekuje nastavak usvajanja te rezolucije i da će se u nekim parlamentima u regionu “nastaviti sa političkim iživljavanjem nad Srbima”.

– Kao što sam najavio kada je bilo usvajanje takve rezolucije u crnogorskom parlamentu da će krenuti poplava takvih rezolucija u većini parlamenata u okruženju, da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid i da pokažu svoje opredjeljenje, tobože, za dobrosusjedske odnose, a u stvari da Srbiji zadaju udarac – kazao je Vučić novinarima.

Za Vučića je “iznenađenje to što je Podgorica bila revnosnija od Prištine” i da će, kako je kazao, “nažalost, ostati upisano da je Podgorica pretekla Prištinu po tom pitanju”.

– Te rezolucije nastaviće se, vjerujem da možemo da ih izbjegnemo u nekim regionalnim parlamentima i to zbog dobrih prijateljskih odnosa, a u nekima nećemo moći. Oni će nastaviti sa političkim iživljavanjima nad Srbima – ustvrdio je Vučić.