Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić u Donjoj Gradini: Srbija više nikada neće biti slaba

sns_vucic

Predmijer Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Donoj Gradini da su prije 75 godina na tom prostoru napravljena stratišta i grobnice prvensteveno za Srbe, koji su, kazao je, smetali NDH.

Istakao je da mu je teško da govori na ovom mjestu, te dodao da je na takvom mjestu najbolja tišina.

-A ta srpska tišina bila bi strašna – rekao je navodeći da se na srpska ramena ponovo pokušava da nasadi neosnovana krivica.

Vučić je u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice, na obilježavanju 75 godina od početka zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti „Jasenovac”, rekao da nikada nije utvrđeno kolike su razmjerere stradaja u Donjoj Gradini za vrijeme NDH i da se one moraju popisati imenonom i prezimenom.

-Nikada više nikome nećemo dozvoliti Jesenovac, Jadovno,…. Srbin više neće u jamu…, naveo je Vučić i kazao da Srbija više nikada neće biti slaba da gleda pogrom sopstvenog naroda.

-Mi Srbi nikome ne prijetimo, hoćemo dobre, najbolje odnose s onima koji su htjeli da nas nema, ali hoćemo da budemo svoji na svome…, dodao je, između ostalog, srbijanski premijer.

-Republika Srpske je uslov i garancija našeg opstanka na ovim prostorima, ponovio je večeras u Donjoj Gradini predsjednik RS-a Milorad Dodik i dodao „da nam je zadatak da se napravi država u kojoj se nikada neće doživjeti ništa slično kao u Donoj Gradini“.

Kazao je i da je na ovom mjestu jasno zašto je važna RS.

-Zašto nas pitate stalno zašto nam je važna RS. Da biste to shvatili morate doći ovdje u Donju Gradinu, obići ovih 105 masovnih grobnica, pogledati table s brojem ubijenih. Shvatit ćete onda zašto nam je važna, ali i zašto je neuništiva RS – rekao je Dodik.

-Suočavanje s istinom nas je jedino moglo i jedino može dovesti do pomirenja, a onda i do građenja plemenitije budućnosti. Umanjenje ili predimenzioniranje zločina je poniženje za žrtve i njihove potomke – rekao je Dodik.

Kazao je da Republika Hrvatska danas nije fašistička Nezavisna Država. – Hrvati nisu fašisti – rekao je Dodik.

Delegacije RS-a i Srbije u spomen području Donja Gradina prisustvovale su obilježavanju 75 godina od početka zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti „Jasenovac”.

Vlade Srbije i Republike Srpske zajednički organiziraju ovaj skup.