predsjednik srbije

Vučić uzdrman protestima, povučen sporni zakon: “Mnogi će reći – ovo je moj poraz”

aleksandar vucic – Milos Tesic Pixsell

“Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast. Ja ne čuvam nikakvu vlast, ja imam još dva i po mjeseca. Nikog nije briga, demonstrirajte, protestujte, ali to nije potrebno našoj zemlji”, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon odluke vlade da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je bio jedan od razloga za ogromne proteste koji su održani u toj zemlji proteklih sedmica.

“U samom zakonu, kao što sam rekao prilikom prethodnih obraćanja i usprkos činjenici da sam od rijetkih predsjednika koji je vraćao zakone Skupštini, poput Zakona o vodama, dogodilo se nešto u želji, kako sam razumio ljude iz vlade, da donesu najbolji mogući zakon”, rekao je Vučić i dodao da Zakon nije prošao kroz javnu raspravu.

“Nije donesen u hitnom postupku, ali svi postupci kojima se regulira zakon su hitni. Ono što je bilo protuustavno, Zakon nije prošao kroz javnu raspravu, objašnjenje je covid, ma nemojte. Svi bi pozvali na stranačke skupove i pet miliona ljudi, a za javnu raspravu im je covid problem. U skladu s tim konsultirao sam se s pravnim stručnjacima i našao sam još stvari koje nisu dobre”, dodao je.

Protesti u Beogradu

Govoreći o izmjenama Zakona Vučić je naveo da je donio i potpisao odluku o vraćanju Narodnoj skupštini na razmatranje Zakon o izmjenama i dopunama o eksproprijaciji.

Povučen sporni zakon

“Prijedlog izmjena Zakona o eksproprijaciji vraćen je Narodnoj Skupštini Republike Srbije po proceduri, a mislim da su zbog nemara i aljkavosti službenika vlade Srbije njihove odluke koje mogu donijeti tek poslije moje odluke, a ne da se gazi Narodna Skupština. To što se gazi institucija predsjednika, to sam naučio svaki dan, to je manje-više nevažno. Ali Narodna Skupština ne smije biti gažena, oni večeras mogu, ili sutra, kad god žele, donijeti odluku kojom će, a ne prije moje odluke, povući taj zakon.

Što je moj prijedlog vladi Republike Srbije? Da ne donosi nikakav novi Zakon o eksproprijaciji, već da zamoli Nacionalni konvent i sve druge ljude i sva udruženja, čak i iz oblasti rudarstva i energetike, da se napravi jedna najšira javna rasprava koja može trajati i šest mjeseci, pa da vidimo možemo li doći do širokog društvenog konsenzusa. Bez njega nećemo ići na novi Zakon o eksproprijaciji”, rekao je Vučić.

Komentirajući Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, Vučić je rekao da u tom zakonu nije vidio ništa sporno ni protuustavno.

Dodao je da je Zakon o referendumu u skladu sa zakonima EU i Venecijanskom komisijom. O Zakonu o referendumu Vučić je rekao da će ispuniti sve što se traži od vlade i od njega.

“Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast”

“Mnogi će reći – ovo je Vučićev poraz, ali ja sam predsjednik svih građana, ma koliko volio partiju na čijem sam čelu, moj posao je da brinem o građanima i da vraćam zakone protiv kojih su građani”, rekao je.

“Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast. Ja ne čuvam nikakvu vlast, ja imam još dva i po mjeseca. Nikog nije briga, demonstrirajte, protestujte, ali to nije potrebno našoj zemlji. Ponosan sam na našu državu što nije koristila vodene topove, što nije hapsila. Kod nas je krhka demokracija, moramo je čuvati i graditi. Nikada ne smijemo dopustiti da nam se dogodi slučaj Ranka Panića. Ovo je izlazak u susret građanima Republike Srbije i moja želja je da im kažem da mi ne pada na pamet raditi ništa protiv njih. Mi smo danas izgradili zemlju koja je 10 puta prosperitetnija nego što je bila. Sve obnavljamo, rekonstruiramo i gradimo”, rekao je Vučić, prenosi Index.hr.