Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbija

Vučić: Velike vojne snage se okupljaju u zemljama oko Srbije

aleksandar vučić
Foto: Pixsell
Aleksandar Vučić

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu u Beogradu kako se velike snage okupljaju u regiji ali kako je uvjeren da ni na koji način neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

-U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske, kazao je Vučić nakon sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Vučić je rekao kako je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostatci i sigurnosne prijetnje i situacija u regiji te dodao kako se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije moderniziraju, uvećavaju i unaprjeđuju.

“Imamo mnogo izazova”

-Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu, kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik kazao je da je iz svih smjerova pojačana izviđačka aktivnost iz zraka prema Srbiji ali da nije bilo prelazaka granice te dodao kako je nedavno primjećeno “podizanje” albanskih bespilotnih letjelica “Bajraktar” iz Đakovice do visine od 5.800 metara “s namjerom izviđanja pozicija Vojske Srbije”.

Vučić je demantirao navode crnogorske oporbe da je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koju je zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili u petak te je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da otvoreno kažu je li on bio tvorac rezolucije i je li on inzistirao na njenom usvajanju.

Rezolucije o Jasenovcu i Srebrenici

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije što je izazvalo oštre reakcije iz Hrvatske. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastao se s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u Briselu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je Michael odgodio posjet poslije usvajnja rezolucije o Jasenovcu.

-Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rješavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji, kazao je Vučić odgovarajući na novinarski upit o njegovom utjecaju na kreiranje rezolucije o Jasenovcu.

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se 11. jula proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kada su 1995. snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu, odvojile muškarce i mladiće od žena te ubile više od 8.000 Bošnjaka.