Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić za hapšenje Đurića okrivio “albanske teroriste”: Uhvatili ga i slikali kao da je trofej

vucic

Svi koji su učestvovali u otmici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i batinanju i Đurića i drugih, odgovarat će pred srpskim državnim organima, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu agency (AA).

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbjednost Srbije, Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da među onima koji su učestvovali u “otmici, brutalnoj provokaciji, činu bezumlja i najtežem kriminalnom aktu” imaju i dva srpska državljanina koji su pomagali kosovskim organima da to sprovedu u djelo.

“Srbija nikada nikome neće da prijeti, Srbija je doživjela i preživela brojna poniženja, ali Srbija neće nikom dozvoliti da uništi njen narod. To je naša jasna i nedvosmislena poruka”, rekao je Vučić, dodajući da će država dati sve od sebe da uvijek sačuva mir i spokoj, ali da nikome neće dozvoliti da ugrozi bezbjednost njenih građana.

On je građane na sjeveru Kosova pozvao da ne čine korake koji će da eskaliraju “tešku situaciju na Kosovu”, te da budu mirni i spokojni, jer “albanski teroristi neće moći da preduzmu ništa protiv njih, ni oni ni njihovi zapadni pomagači”.

Prema njegovim rečima, Srbija je poštovala sve međunarodne akte i sporazume potpisane sa Prištinom, a “teroristička banda upala je u Sjevernu Mitrovicu i uhapsila Đurića”.

Dodao je i da se ta “banda terorista kada su ga uhvatili slikala, kao da je to trofej”.

Kako je objasnio, Marko Đurić je u skladu sa sporazumom, tri puta prije vremena uputio obavještenje, a u ponoć pred put stiže odgovor da nisu u stanju da mu odobre ulazak zato što to nije na vrijeme podnijeto.

“Mi nikakve dozvole ne tražimo od njih. Mi njih obavještavamo”, rekao je.

On je dodao i da će u narednim danima javnosti biti dostavljeni snimci hapšenja Đurića.

Predsjednik Srbije kazao je i da je maloprije razgovarao sa Đurićem koji je na putu za Beograd gde će biti pregledan kod doktora.

Vučić je rekao i da će “hladne glave” biti donijeta odluka o tome da li će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, ponovivši da “Albanci lažu kada kažu da će biti formirana Zajednica srpskih opština”.

Prethodno je predsjednik Kosova Hašim Tači naveo da je Đurić ušao na Kosovo nezakonito, te da je kosovska policija djelovala u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalnošću i u zaštiti zakona i reda na Kosovu.

On je naglasio da je Marko Đurić prošao kroz redovan postupak tužilaštva i suda i da ga je policija Kosova poslala na granični prelaz između Kosova i Srbije, gdje ga je preuzela policija Srbije.

“Ovaj slučaj ne bi trebalo da ugrozi komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dveju zemalja i napore za normalizaciju, dobrosusjedske odnose i pomirenje između Kosova i Srbije”, rekao je Tači.

Podsjećamo, policija Kosova u Mitrovici je uhapsila direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića, nakon čega je bio prebačen u policijsku stanicu u Prištini.

Đurić protjeran sa Kosova, Vučić sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost