Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savladale ga emocije

Vučić zaplakao tokom govora o NATO bombardovanju Srbije (VIDEO)

vucic

Tokom govora Vučić je zaplakao

Srbija obilježava Dan sjećanja i 20. godišnjicu početka zračnih udara NATO na teritorij tadašnje SR Jugoslavije, započetih 24. marta, a okončanih 10. juna 1999. godine.

Glavna državna ceremonija započela je na gradskom trgu u Nišu u 19,45 sati, simbolično podsjećajući na vrijeme kad su na Jugoslaviju prije dva desetljeća pale prve bombe zapadne vojne alijanse.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je bezbroj puta bio u Nišu, ali da nikada nije sanjao da će ovoliko ljudi vidjeti u ovom gradu, što govori da je Srbija postala “neka drugačija zemlja”, piše Kurir.

“Vaš slobodarski duh je natjerao nas da budućnost možemo graditi samo čuvajući slobodu i mir”, rekao je predsjednik Srbije pa podsjetio na riječi Martina Luthera Kinga rekavši: “Nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja”.

Tokom govora je zaplakao. “Niko nije odgovarao za zločine, srpski civili bili su za NATO samo greška. Za nas oni nikad neće biti greška ni otići u zaborav. Dvije i po hiljade života nećemo i ne smijemo zaboraviti. Greška su oni koji su ih ubili. To Srbija danas smije i mora reći, jer ma koliko radili protiv nje, Srbija je jača i snažnija nego što je ikada bila. 20 godina poslije bombardovanja, budućnost je naša obaveza”, poručio je Vučić kroz suze, piše Kurir.

Emotivni trenutak pogledajte od 1:23:30 minute.