srbijanski predsjednik

Vučića zbog posljednjih izjava pozivaju na razum: “Više nije sposoban donositi odluke”

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Aleksandar Vučić na mitingu SNS-a u Beogradu

Na ove Vučićeve izjave oštro je u emisiji Utisak nedjelje na televiziji Nova S reagirala opoziciona zastupnica Marinika Tepić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer na sastanku s premijerkom Anom Brnabić i najužim krugom suradnika da je “spreman umrijeti, ali da neće predati vlast bez izbora”, prenijelo je nekoliko prorežimskih medija.

“Nikada i ni pod kojim uslovima neću pristati na ucjene, nikada neću bez izbora prepustiti vlast najgorima. Nikada neću potpisati nikakvu tehničku ili prelaznu vladu! Ako me ubiju, ostat će moj brat Andrej. Ako mi ubiju brata, ostat će mi sin Danilo. Ako mi ubiju sina, ostat će mi kćer Milica. Ako ubiju i nju, ostaje moj sin Vukan…”, navodno je rekao Vučić.

Na ove Vučićeve izjave oštro je u emisiji Utisak nedjelje na televiziji Nova S reagirala opoziciona zastupnica Marinika Tepić, potpredsjednica Stranke slobode i pravde. Zatražila je od Vučićevih saradnika i savjetnika da ga “urazume jer više nije sposoban donositi odluke”.

Tepić: Apelujem da ga urazume

“On (Aleksandar Vučić) govori o krvoproliću svoje djece. ‘Ako ubiju mene, ostat će moj brat Andrej, ako ubiju Andreja, ostat će Danilo, a ako ubiju Danila, ostat će moja kćerka Milica.’ Ja ne vjerujem što čitam, taj čovjek više nije sposoban da donosi odluke. Ja stvarno apelujem na njegove prijatelje, saradnike i medijske savjetnike da ga urazume. Čovjek koji govori o krvoproliću svoje djece, u danima kada Beograd i Srbija i dalje plaču za djecom koja su stradala, i dijeli tu histeriju potpuno je pogubio razum i konce”, rekla je, među ostalim, Marinika Tepić.

Spomenimo i da je Vučić i prije nekoliko dana gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink rekao da nema šanse da pristane na prelaznu vladu i da ga “mogu samo ubiti”.

Vučić se, inače, jučer oglasio i na Instagramu, gdje je objavio fotografiju uz koju piše: “I sjenke naše, i grobovi naši borit će se s neprijateljima Srbije. Hvala narode na podršci!”

Na Twitteru se u nedjelju oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je napisala da je u svakom trenutku spremna podnijeti ostavku, ali da Vučić to odbija.

“S obzirom na pisanje tajkunskih medija, samo da se razumijemo – u svakom trenutku spremna sam podnijeti ostavku na mjesto predsjednice vlade i predsjednik to zna i, za sada, odbija. Možda se predomisli. Želite izbore – nikakav problem, uvijek smo za izbore. Ja svakako ostajem odana Srbiji i Vučiću”, napisala je.

Masovni protesti

Provladini mediji, uključujući Informer i Večernje Novosti, navode da će Vučić u četvrtak, na sjednici vlade na koju je pozvan, objaviti “sudbonosno važnu odluku koja će odrediti budućnost zemlje i njezinih građana”, a spominje se i raspisivanje izbora ili promjene u vladi, prenosi Nova.rs.

Širom Srbije proteklih pet sedmica održavaju se protesti Srbija protiv nasilja, kao odgovor na dva masovna zločina u kojima je ubijeno 18 ljudi.

Najmasovnija su okupljanja u Beogradu, gdje svakog petka ili subote šetaju deseci hiljada ljudi. Skup koji je održan ove subote vjerovatno je bio najmasovniji dosad u Srbiji.

Zahtjevi demonstranata su smjena ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA-e Aleksandra Vulina, smjena Vijeća REM-a, ukidanje reality programa koji promoviraju nasilje, oduzimanje dozvola za nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i smjena rukovodstva RTS-a.

Jedini zahtjev s početka koji je dosad ispunjen je ostavka ministra obrazovanja Branka Ružića. Vučić je više puta izjavio da je reality program na Pinku ukinut, iako se i dalje emituje te je više puta ponovio da Gašića nikada neće smijeniti.