Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vulin: “Velika Albanija” bi bila prijetnja i destabilizirala bi Balkan

Aleksandar-Vulin-1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da čitav region destabilizuje opasnost od “velike Albanije” i da niko ne treba da se zavarava da bi se taj projekat zaustavio samo na teritoriji Srbije.

Komentarišući izjavu albanskog ministra dijaspore Pandelija Majka da će “granica između Albanije i Kosova biti ukinuta početkom sljedeće godine”, Vulin je rekao da sve zemlje na Balkanu imaju razloga da brinu zbog takvog ponašanja.

Vulin je istakao da izjava o ukidanju “granice” između Albanije i Kosova govori o teritorijalnim pretenzijama Albanije prema dijelu srpske teritorije, pri čemu se južna pokrajina Srbije tretira kao nezavisna država.

On je istakao da od međunarodne zajednice očekuje da jasno stavi do znanja predstavnicima Albanije da ideja o “velikoj Albaniji” nije prihvatljiva, prenijeli su beogradski mediji.

“Mi ćemo, naravno, pažljivo pratiti razvoj situacije i spremni smo uvijek da zaštitimo svoju teritoriju i svoj narod, bez obzira gdje on živi, ali se zaista nadamo da niko neće pokušati da `veliku Albaniju` zaista i sprovede”, rekao je Vulin.