Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer morawiecki tvrdi

Wagnerovci se bliže poljskoj granici: “Maskirat će se u migrante i pokušati ući”

wagner
Foto: Screenshot

“Oni će najvjerovatnije pokušati ući u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu prijetnju”, rekao je Morawiecki

Grupa od stotinu vojnika Wagnera približila se bjeloruskom gradu Grodno u blizini poljske granice, rekao je u subotu, 29. jula poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Poljska, bivša članica Varšavskog pakta koja je od 1999. godine punopravna članica NATO saveza, zabrinuta je zbog mogućeg prelijevanja rata na njenu teritoriju još otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ranije ovog mjeseca, Poljska je počela s premještanjem više od 1.000 vojnika na istok zemlje zbog rastuće zabrinutosti da bi prisutnost plaćenika Wagnera u Bjelorusiji mogla dovesti do povećanja napetosti na granici.

“Pretvarat će se da su migranti”

“Situacija postaje sve opasnija… Najvjerovatnije će oni (vojnici Wagnera) biti prerušeni u bjeloruske graničare i pomoći ilegalnim migrantima da dođu do poljske teritorije i destabilizuju Poljsku”, rekao je Morawiecki na konferenciji za medije u Gliwicama na zapadu Poljske.

“Oni će najvjerovatnije pokušati ući u Poljsku pretvarajući se da su ilegalni migranti i to predstavlja dodatnu prijetnju”, rekao je Morawiecki.

Međutim, nije dao izvor informacija o kretanju Wagnera, a Anton Motolko, osnivač bjeloruskog opozicionog projekta Hajun koji prati vojne aktivnosti u zemlji, rekao je Reutersu da njegova organizacija nije vidjela nikakve dokaze o približavanju grupe Wagner ka Grodnou.

Grad ima potencijalno značajan položaj s obzirom na to da se nalazi u blizini prelaza Suwalki, strateškog pojasa zemlje duž poljsko-litvanske granice, koji dijeli Bjelorusiju, ruskog saveznika, od ruske enklave Kalinjingrad.

Moguće zatvaranje granice

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Litve rekao je da bi njegova zemlja i Poljska mogle uskoro donijeti odluku o zatvaranju granice s Bjelorusijom.

Obje zemlje su izjavile da se suočavaju s povećanom prijetnjom zbog prisutnosti Wagnerovih plaćeničkih trupa u Bjelorusiji, koja je bliski saveznik Rusije.

Arnoldas Abramavicius rekao je novinarima: “Rasprave su u toku. Mogućnost zatvaranja granice postoji.”

Abramavicius je rekao da se oko 1200 vojnika Wagnera nalazi u Bjelorusiji, a velika većina na poligonu u Osipovičima, blizu poljske granice. Rekao je da iako Wagner ne predstavlja vojnu prijetnju Poljskoj, postoji mogućnost provokacije.