Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajni dogovor

Wall Street Journal: Kina postavlja špijunsko postrojenje na Kubi

kuba
Foto: Unsplash

Zemlje su postigle načelni sporazum, kažu zvaničnici, da Kina plati Kubi “nekoliko milijardi dolara” kako bi joj omogućila prislušnu stanicu, prenosi Journal

Kina je postigla tajni dogovor sa Kubom o postavljanju postrojenja za elektronsko prisluškivanje na otoku oko 160 kilometara od Floride, javio je u četvrtak Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike upoznate s povjerljivim obavještajnim podacima.

Takav objekat bi omogućio Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije s jugoistoka Sjedinjenih Država, gdje se nalaze brojne američke vojne baze, kao i da nadgleda brodski promet, pišu novine.

Zemlje su postigle načelni sporazum, kažu zvaničnici, da Kina plati Kubi “nekoliko milijardi dolara” kako bi joj omogućila prislušnu stanicu, prenosi Journal.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom novinskog izvještaja. Kineska i kubanska ambasada u Washingtonu također nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

Sporazum je izazvao uzbunu u Bidenovoj administraciji, pišu novine, predstavljajući novu prijetnju u stražnjem dvorištu zemlje.

Pokušaj smirivanja napetosti

Navedeni dogovor dolazi u trenutku kada Washington i Peking poduzimaju probne korake da smire napetosti koje su porasle nakon što je navodni kineski špijunski balon prešao Sjedinjene Države prije nego što ga je američka vojska oborila kod istočne obale.

Novac bi vjerovatno bio dobrodošao na Kubi, gdje ekonomija pati pod inflacijom, nestašicom goriva, padom proizvodnje na farmama i smanjenjem količina gotovog novca koje usporava proizvodnju i nastavlja da raspiruje nezadovoljstvo u otočnoj državi kojom vladaju komunisti.

Obavještajni podaci o planovima za stanicu na Kubi prikupljeni su posljednjih sedmica i bili su uvjerljivi, piše Journal. Zvaničnici su naveli da će Kini omogućiti obavljanje obavještajnih podataka, uključujući e-mailove, telefonske pozive i satelitski prenos.

Sjedište američke Centralne komande nalazi se u Tampi na Floridi. Fort Liberty, nekadašnji Fort Bragg, najveća američka vojna baza, nalazi se u Sjevernoj Karolini, prenosi Reuters.