Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prešao sa životinje

WHO-a predstavio prve rezultate istrage o porijeklu virusa: Nije potekao iz laboratorija u Wuhanu

Istražitelju vjeruju da je najvjerovatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je “skočio” sa životinje na čovjeka

Šef tima Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje porijeklo Covida-19 u utorak je kazao da je istraga otkrila nove informacije o tom koronavirusu, ali da nije promijenila sliku o njegovom nastanku, prenosi The Guardian.

Peter Ben Embarek, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za viruse, na konferenciji za medije kazao da rad na identificiranju podrijetla Covida-19 ukazuje na prirodni rezervoar šišmiša, ali malo je vjerovatno da su bili u Wuhanu, centralnom kineskom gradu u kojem je virus otkriven krajem 2019. godine.

Istražitelju vjeruju da je najvjerovatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je “skočio” sa životinje na čovjeka, ali Embarek je kazao da još uvijek nije moguće odrediti o kojoj se vrsti životinje radilo te da je potraga za tim odgovorom još uvijek u toku.

Embarek je kazao da je hipoteza o curenju virusa iz laboratorija krajnje nevjerovatna te da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom. Preporučio je i analizu materijala, uključujući uzorke iz banke krvi koji bi mogli pomoći u identificiranju ranijih slučajeva zaraze u Kini.

– Put virusa od životinje do tržnice Huanan mogao je biti vrlo zamršen – kazao je Embarek.

– Bilo je širenja među ljudima koji su živjeli i radili i posjećivali tržnicu Huanan tokom cijelog prosinca. Još je uvijek nepoznato kako je virus došao na tržnicu i na njoj se proširio. S vremenom smo mapirali širenje virusa među ranijim slučajevima koji su bili povezani s tržnicom – kazao je.

Embarek je kazao da za neke od tih slučajeva imaju genetske sekvence te da one ukazuju da je do širenje virusa među ljudima na tržnici došlo u prosincu, zbog čega je ona mjesto na kojem se virus mogao dalje širiti.

– Znamo i da se virus proširio među ljudima koji nisu povezani s tržnicom Huanan, nego nekom drugom – kazao je.

Embarek je kazao da njegov tim nastavlja procjenjivati ​​kako se virus širio te da imaju određeni materijal i tragove koji će im pomoći u daljnjem proučavanju Covida-19.

– Još uvijek radimo na hipotezi da je virus mogla prenijeti zaražena osoba, a zatim se proširio na druge osobe na tržnici. Ali to bi moglo biti i kroz proizvode. Među zanimljivijim proizvodima bile su smrznute divlje životinje. Poznato je da su neke od tih vrsta osjetljive na ove vrste virusa – kazao je Embarek.

Kazao je i da su se neki od prvih slučajeva povezani s tržnicom Huanan pojavili u prve dvije sedmice decembra, što ukazuje da su te osobe vjerojatno zaražene početkom tog mjeseca ili krajem studenog.

Također, Emabrek je kazao i da njegov tim smatra da je Institut za virologiju u Wuhanu u dobrom stanju te da je “vrlo malo vjerovatno da bi bilo kakav virus mogao izaći iz takvog mjesta”.

Kazao je da su laboratorijske nesreće jako rijetke te da se u obzir uzimalo i to što je Covid-19 virus koji je dosad bio nepoznat.

Dodao je i da su se laboratorijske nesreće dogodile u cijelom svijetu te je sugerirao da je vanredno samo po sebi što je Covid-19 prvi put identificiran u Wuhanu, u blizini Instituta za virologiju.

Njegov kolega ponovio je da je teorija curenja iz laboratorija “krajnje nevjerovatna”. Kazao je i da ako je došlo do curenja virusa iz laboratorija, da za to postoje dva moguća puta.

– Prvo je da su virus stvorili ljudi. Ali ovu je hipotezu već opovrgla cijela znanstvena zajednica širom svijeta. Drugo, može doći do curenja virusa iz laboratorija; ali trebalo bi propuštati postojeći ili poznati virus. U svim laboratorijima u Wuhanu ne postoji virus Sars-Cov-2, a ako ovaj virus ne postoji, ne postoji način da taj virus procuri – kazao je.