eksplozija korone u evropi

WHO: Ne zatvarajte škole, stroga kontrola okupljanja do februara

Hans Kluge (1)

U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih

U Evropi se trenutno događa “eksplozija” broja zaraženih covidom-19 i Evropa ne smije popustiti u borbi s pandemijom, rekao je u četvrtak direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozivajući da se škole zatvore tek u krajnjem slučaju.

“Svjedoci smo eksplozije” broja zaraženih u Evropi, gdje se “u samo nekoliko dana taj broj povećao za još milion” a vidimo i da “smrtnost postupno raste”, istaknuo je Hans Kluge u razgovoru za AFP.

“Ne možemo se opustiti”, “to će biti pomalo teško razdoblje, moramo priznati”, rekao je.

Evropsko područje WHO-a koje obuhvaća 53 zemlje, među kojima je Rusija, prijavilo je više od 11,8 miliona slučajeva i gotovo 295.000 umrlih od izbijanja pandemije, pokazuju podaci organizacije.

U zadnjih sedam dana prijavljeno je gotovo 1,8 miliona novozaraženih i 19.500 umrlih.

Po procjeni WHO-a, “sveopćim nošenjem maski i strogom kontrolom okupljanja do februara u Evropi možemo spasiti više od 261.000 života”.

“Status quo nije opcija” i UN-ova organizacija poziva zemlje na primjenu “ciljanih i razmjernih” mjera kako bi se zaustavili porast broja zaraženih i smrtnost, dodao je Kluge. No, škole trebaju ostati otvorene “do kraja” i zatvarati se samo u krajnjem slučaju, ocijenio je.

“Nema razloga tvrditi da su škole glavni prenositelji zaraze”, rekao je dr. Kluge.

“Škole trebaju ostati otvorene do kraja jer sebi ne možemo dopustiti da se cijeli naraštaj izgubi zbog covida-19”, rekao je.