Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: Nejednakost u pristupu i raspodjeli vakcina najveća prepreka okončanju pandemije

vakcinacija

Kako je kazao, ekonomski, epidemiološki i moralno, u najboljem je interesu svih zemalja da se koriste najnoviji pristupi kako bi vakcine za spašavanje bile dostupne svima

Nejednakost u raspodjeli vakcina najveća je prepreka okončanju globalne pandemije koronavirusa, rekao je u četvrtak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uzimajući u obzir podatke koje su objavili Razvojni program UN-a (UNDP) i Univerzitet u Oxfordu, kazao je da će nepravda koja se dešava kada su u pitanju vakcine protiv COVID-19 imati trajni i duboki utjecaj na društveno-ekonomski oporavak u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom bez hitnih mjera za jačanje ponude i osiguravanje jednakog pristupa za svaku zemlju, uključujući i podjelu doza.

“Nejednakost kada je u pitanju nabavka i distribucija vakcina najveća je svjetska prepreka zaustavljanju ove pandemije i oporavku od COVID-19”, rekao je Tedros, koji je u japanskoj prijestolnici kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Kako je kazao, ekonomski, epidemiološki i moralno, u najboljem je interesu svih zemalja da se koriste najnoviji pristupi kako bi vakcine za spašavanje bile dostupne svima.

Tedros je istakao da je vrijeme da se osigura brza podjela vakcina.

Administrator UNDP-a Achim Steiner kazao je da se u nekim zemljama sa niskim i srednjim prihodima vakciniše manje od jedan posto stanovništva, što doprinosi dvosmjernom oporavku od pandemije COVID-19.

Pozvao je na “brzu, kolektivnu akciju”.

I ranije su upućeni pozivi na uklanjanje barijera za povećanje proizvodnje vakcina i osiguravanje finansijske podrške, tako da se vakcine distribuiraju na pravičan način kako bi došlo do istinskog globalnog ekonomskog oporavka.

Novi podaci MMF-a, Svjetske banke, UNICEF-a i Gavija, pokazuju da se predviđa da će bogatije zemlje brže vakcinisati i ekonomski se brže oporaviti od COVID-19.

Istovremeno, siromašnije zemlje nisu mogle vakcinisati svoje zdravstvene radnike i najugroženiju populaciju i možda neće postići nivo na kojem su bile prije COVID-19 ni do 2024. godine.

“U međuvremenu, delta i druge varijante tjeraju neke zemlje da vrate stroge mjere javnog zdravstva”, navedeno je u izvještaju.

“Ovo dodatno pogoršava socijalni, ekonomski i zdravstveni utjecaj, posebno za najugroženije i marginalizirane ljude”.