Globus

solidarnost sa siromašnima

WHO poslao poruku bogatim zemljama koje masovno vakcinišu stanovništvo

14/05/2021

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će druga godina pandemije biti smrtonosnija od prve te da posebno Indija izaziva veliku zabrinutost

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak bogate zemlje da ponovo razmisle o planovima da vakcinišu djecu protiv covida-19 i da umjesto toga doniraju cjepiva COVAX shemi za siromašne zemlje.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je također da će druga godina pandemije biti smrtonosnija od prve te da posebno Indija izaziva veliku zabrinutost.

“Razumijem zašto neke zemlje žele vakcinisati svoju djecu i adolescente, ali sada ih pozivam da ponovno razmisle i da umjesto toga doniraju cjepiva COVAX-u”, rekao je na virtualnom sastanku u Ženevi.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je u petak na uzbunu zbog brzog širenja koronavirusa u njegovoj zemlji gdje je službeni broj zaraženih premašio 24 miliona, a treći dan zaredom umrlo je više od 4000 ljudi.

U svijetu je koronavirusom zaraženo ukupno više od 160,71 miliona ljudi, a 3.477.379​ je umrlo, pokazuju podaci Reutersa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.