Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hans Kluge

WHO: Više se pozabaviti alarmantnom situacijom zbog nove varijante koronavirusa

konjic_test_korona-11

On je poručio da je važno uspostaviti ravnotežu između maksimalnog stvaranja ograničenih zaliha vakcina i zaštite što više ljudi

Evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručio je u četvrtak da je potrebno učiniti više kako bi se pozabavilo s alarmantnom situacijom koju je donijela nedavno otkrivena varijanta korona virusa, prenio je AFP.

“Ovo je alarmantna situacija, što znači da na kratko vrijeme moramo učiniti više nego što smo učinili i intenzivirati javno-zdravstvene i socijalne mjere kako bismo bili sigurni da možemo poravnati strmu vertikalnu liniju u nekim zemljama”, rekao je regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge na konferenciji za novinare, referirajući se na novu varijantu koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kluge je, kako prenosi Reuters, također poručio da bi evropske zemlje koje uvode vakcinu Pfizer-BioNTech za COVID-19 trebale biti fleksibilne u vremenu između prve i druge doze.

On je poručio da je važno uspostaviti ravnotežu između maksimalnog stvaranja ograničenih zaliha vakcina i zaštite što više ljudi.

“Važno je da takva odluka predstavlja siguran kompromis između ograničenih globalnih proizvodnih kapaciteta u ovom trenutku i imperativa da vlade zaštite što veći broj ljudi, istovremeno smanjujući teret svakog kasnijeg vala na zdravstvene sisteme”, rekao je Kluge na brifingu za medije.

who