Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O vakcinama

WHO: Višestruki boosteri nisu dobra strategija

Laboratorij
12.11.2021., Zagreb - Laboratorij, ilustracija. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Stručnjaci smatraju da “su potrebna i da trebaju biti razvijena vakcine protiv covida-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njenu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su danas da kontinuirano davanje booster doza nije dobra strategija pri borbi s novim varijantama covida-19 te su pozvali naučnike da rade na razvoju vakcin koje bolje štiti od novih sojeva.

“Strategija vakcinacije koja se temelji na dodatnom davanju doza izvornog sastava vakcina vjerovatno neće biti prikladna ili održiva”, navodi se u saopćenju Stručne grupe WHO-a, a prenosi AFP.

WHO navodi kako preliminarni podaci pokazuju da su postojeće vakcine u slučaju varijante omikron manje učinkovita u prevenciji simptomatske bolesti. Dodaje da sadašnje vakcine i dalje pružaju značajnu zaštitu od težih oblika oboljenja.

Stručnjaci smatraju da “su potrebna i da trebaju biti razvijena vakcine protiv covida-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njenu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt”, prenosi Hina.

To će omogućiti da se ograniči utjecaj covida-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji “potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega”.

“U očekivanju takvih vakcina, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih vakcina protiv covida-19 kako bi se osiguralo da i dalje pružaju razinu zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporučuje WHO”, uključujući omikron, smatraju.