Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wikileaks: Amerika prisluškivala trojicu predsjednika Francuske

Sarkozy-Hollande-Chirac

Wikileaks je objavio da je Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala francuske predsjednike Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja, tokom njihovih mandata od 2006. do 2012. godine, i Francoisa Hollandea, prenosi Anadolu Agency (AA).

Wikileaks je objavio izvještaj pod nazivom „Jelisejska špijunaža“, a detalje sadržaja tajnih dokumenata je proslijedio francuskom listu „Liberation“ i portalu „Mediaport“.

[pull_quote_right]Francuski predsjednik Hollande je povodom ovog skandala reagirao i rano jutros sazvao vanrednu tematsku sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti Francuske[/pull_quote_right]

U Izvještaju se navodi da NSA nije prisluškivala samo tadašnje predsjednike Francuske, već i visokopozicionirane državne službenike, diplomate i ministre u Parizu. Navodno se radi o prisluškivanjima o detaljima bilateralnih odnosa Francuske sa Njemačkom i SAD-om, ali i o razgovorima vrha Francuske o palestinskom pitanju, grčkoj krizi i situaciji u Evropskoj uniji.

Također se navodi da su otkriveni i tajni telefonski razgovori aktuelnog predsjednika Hollandea o mnogim temama, među kojima i onim u vezi sa eurozonom te da je Hollande bio izuzetno uznemiren tokom nekih od tih razgovora.

List “Liberation” piše da je na zadnjem spratu američke ambasade u Parizu postavljen centar za prisluškivanja i da je sa tog mjesta vršeno prisluškivanje razgovora i sastanaka u Jelisejskoj palati i zgradama Ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, odbrane i pravde, koje se nalaze u neposrednoj blizini američke ambasade.

Francuski predsjednik Hollande je povodom ovog skandala reagirao i rano jutros sazvao vanrednu tematsku sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti Francuske.

„Francuski narod treba znati da su saveznici prisluškivali vlasti koje je narod birao na izborima. Ponosni smo na posao koji radimo“, izjavio je osnivač Wikileaksa Julian Assange.

Prošlog mjeseca je također objavljeno da je američka NSA sarađivala sa njemačkom obavještajnom službom BND i prisluškivala lidere u nekoliko evropskih zemalja.