Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WikiLeaks će objaviti dokumente o izborima u SAD

Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange obećao je u utorak, povodom 10. godišnjice od osnivanja organizacije, da će u narednim sedmicama objaviti “značajan materijal” o američkim predsjedničkim izborima koji se održavaju 8. novembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Assange je istakao da WikiLeaks planira objavljivati novi materijal počevši od ove sedmice.

Na konferenciji za novinare u Berlinu na kojoj je učestvovao putem video-linka, Assange je kazao da će biti objavljen “važan materijal” o ratu, oružju, nafti, internetskom gigantu Googleu, američkim izborima i masovnom nadgledanju.

“WikiLeaks se nada da će objavljivati sedmično u narednih deset sedmica”, rekao je Assange demantujući da je cilj toga da naudi demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton.

Upitan da li osjeća bilo kakav lični afinitet prema republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu, Assange je odgovorio da “osjeća lični afinitet sa svim živim bićima”.

“Svakako da mi je žao i Hillary Clinton i Donalda Trumpa. Oni su dvije ličnosti koje na različite načine muči lična ambicija”, kazao je Assange.

Assange je u Švedskoj optužen za napad i silovanje dvije žene, zbog čega su vlasti Velike Britanije u junu 2012. godine naredile njegovu ekstradiciju Švedskoj. On je tom prilikom zatražio politički azil od Ekvadora i od tada boravi isključivo u prostorijama ambasade te zemlje u Londonu, gdje londonska policija nema ovlasti da uđe i privede ga.

Optuženi Assange negira tvrdnje o napadu i silovanju dvije žene tokom 2010. godine i tvrdi da strahuje da bi po ekstradiciji Švedskoj mogao biti predat vlastima SAD-a koje ga terete za odavanje povjerljivih podataka i tajnih diplomatskih sadržaja koje je Wikileaks objavio 2010. godine.