novi mandat

Xi Jinping rekordni treći put izabran za lidera Komunističke partije Kine

Xi Jinping tw

Potvrda je zvanično objavljena jutros nakon prve sjednice Centralnog komiteta koji je izabran dan ranije na 20. kongresu Komunističke partije Kine

Xi Jinping ponovo je izabran za čelnika Komunističke partije Kine, što će mu biti rekordni treći mandat u stogodišnjoj historiji partije.

Potvrda je zvanično objavljena jutros nakon prve sjednice Centralnog komiteta koji je izabran dan ranije na 20. kongresu Komunističke partije Kine.

Xi se obratio novinarima nakon što je reizabran i saopćio još šest imena koja su ušla u novi saziv Stalnog komiteta, najvišeg tijela partije, javlja Anadolija.

– Putovanje je teško i naporno, ali mi ćemo stići do našeg odredišta – rekao je Xi i najavio “nacionalno podmlađivanje“ Kine.

Xi će u Stalnom komitetu odluke donositi sa Li Qiangom, Zhao Lejijem, Wang Huningom, Cai Qijem, Ding Xuexiangom i Li Xijem.

Tako 69-godišnji Xi ostaje i na funkciji predsjednika Kine i komandanta kineske vojske.

Popeo se na najvišu poziciju u Kini 2013. i osvojio drugi mandat 2018, kada je uklonio granicu predsjedničkog mandata.

Komunistička partija je ovog vikenda na Kongresu izabrala nove rukovodeće organe u kojima nema nekoliko do sada visokorangiranih zvaničnika, uključujući i premijera Li Keqianga.