Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za nekoliko sedmica uginulo 85 hiljada antilopa

Sajga-antilope

Možda izgledaju kao nešto što se pojavljuje u crtićima, no sajga antilope su prave životinje. Nažalost, ako se nešto ne poduzme, više to neće biti. Tempom kojim sada umiru, sajga antilope bi u divljini mogle izumrijeti u svega nekoliko sedmica.

Sajga antilope (lat.Saiga tatarica) nisu pretjerano rijetke za velikog sisavca živeći u stepama srednje Azije u ravnicama pokrivenim visokom travom. Poznata po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi njuške.

Njena njuška podsjeća na surlu i ima posebne dlačice i žlijezde koje filtriraju pijesak i prašinu, a također ima funkciju da u hladnim danima grije zrak prije nego što dođe do pluća. Međutim, sajga antilope nalaze se na popisu ugroženih vrsta od 90-ih godina prošlog stoljeća, nakon pada Sovjetskog saveza kada je oslabila kontrola krivolova, te im se broj smanjio za čak tri četvrtine. U proteklih nekoliko sedmica procjenjuje se kako je uginulo 85 hiljada jedinki, saopštile su kazahstanske vlasti, no ono što više zabrinjava jest što se ne zna razlog zašto. Prije godinu dana vlasti su saopštile kako je broj antilopa tek viši od 250 hiljada. Manji broj živi u Rusiji i Mongoliji, no one nisu zahvaćene misterioznim ugibanjem. Izvještaji o mrtvim antilopama se gotovo svakodnevno pojavljuju, a broj uginulih životinja se zastrašujuće brzo povećava, sa stotina na hiljkade te na desetine hiljada. Infekcija Pasteurella bakterijom smatra se najvjerovatnijim uzrokom njihova ugibanja, no detaljna istraga treba biti provedena za više informacija.

Kazahstansko ministarstvo poljoprivrede navodi kako su se velika odumiranja događala i ranije, no gubitak gotovo trećine populacije u tako kratkom vremenu je bez presedana, ne samo za sajga antilope već i za bilo koju drugu vrstu, prenosi Jutarnji list.

Nije poznato kako je infekcija bila tako brzo proširena među antilopama te kako je bolest, koja inače ubija samo slabije jedinke, postala tako smrtonosna tako brzo.

“Ovo se pretvara u potpuno katastrofu. Strahujemo da životinje umiru i dalje, a mi nemamo konačan broj, no očekujemo da će rasti”, saopštila je EJ Milner-Gulland, direktor organizacije Saiga Conservation Alliance za Guardian.