Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izlile se rijeke Una i Sana, poplavljena poljoprivredna zemljišta

BiH

Una-poplave

Rijeka Una izlila se u Bosanskoj Kostajnici i poplavila poljoprivredno zemljište u mjestima Mrakodol i Petrinja.

Izlila se i rijeka Sana u mjestu Blagaj zbog čega je u prekidu lokalni putni pravac Blagaj-Japra-Vitasovci-Radomirovac, ali nisu ugroženi objekti.

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske danas je saopćeno da je vodostaj Une nizvodno od Novog Grada/Bosanskog Novog jutros u 6.00 sati iznosio 320 centimetara, a Sane 358 centimetara i vodostaji obje rijeke su u opadanju.

Prema jutrošnjim podacima Hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu je 276 centimetara, što je za 26 cm iznad kote redovne odbrane od poplava, dok je vodostaj Vrbanje jutros porastao za 20 cm.

[pull_quote_left]Prema prognozama meteorologa, danas se očekuje promjenljivo oblačno uz povremene sunčane intervale i uglavnom suho, a narednih dana predviđa se stabilizacija vremena, razvedravanje i više temperature[/pull_quote_left]

– Situacija nije zabrinjavajuća, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je jučer ujutro vodostaj Vrbasa iznosio 336 cm, čime je bila premašena i kota vanredne odbrane od poplava – kazao je Željko Katić, šef Odsjeka civilne zaštite u Gradskoj upravi Grada Banja Luka.

Dodao da je iz tog razloga, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, kao komandant Štaba civilne zaštite, jučer naredio uvođenje dežurstava u gradsku službu civilne zaštite i pripravnost komunalnih preduzeća i vatrogasne jedinice kako bi mogle intervenisati u slučaju potrebe.

Rijeka Bosna u Doboju bilježi pad vodostaja, a na području grada u posljednja 24 sata palo je 43 litara kiše po metru kvadratnom.

Iz Civilne zaštite RS-a preciziraju da je rijeka Sava u porastu, a njen vodostaj u Bosanskom Brodu jutros je iznosio 644 centimetara, a u Bosanskom Šamcu 453 centimetara.

Redovna odbrana od poplave u Bosanskom Brodu je na 730, a u Bosanskom Šamcu na 650 centimetara.

Prema prognozama meteorologa, danas se očekuje promjenljivo oblačno uz povremene sunčane intervale i uglavnom suho, a narednih dana predviđa se stabilizacija vremena, razvedravanje i više temperature.